Business Internaţional

Rolul dominant al Bancii Mondiale pe piata noxelor genereaza controverse

06.01.2005, 00:00 50



Banca Mondiala s-a folosit de marimea si reputatia sa pentru a sufoca piata comertului cu carbon, declara unii participanti privati pe aceasta piata, citati de The Wall Street Journal. Programul de comert cu carbon al Uniunii Europene a inceput oficial pe 3 ianuarie. Piata, pe care se desfasurau tranzactii neoficiale din 2003, are ca scop stabilirea valorii drepturilor de emisie de dioxid de carbon. Pietele gazelor care genereaza efectul de sera se previzioneaza ca vor fi evaluate la miliarde de euro anual. Fostul ministru al energiei din Anglia, Stephen Timms a estimat ca piata va atinge valoarea de 14 miliarde de euro in 2010.



Datorita numelui si resurselor sale, spun unii investitori privati, Banca Mondiala obtine cele mai bune conditii pentru proiectele de reducere a emisiunilor de gaze in tarile in curs de dezvoltare. Asemenea proiecte genereaza credite de carbon care pot fi tranzactionate. Intensificand amploarea problemei, unii oficiali guvernamentali folosesc banii contribuabililor pentru a cumpara astfel de credite de la Banca Mondiala si le folosesc pentru a acorda companiilor inlesniri de la prevederile legate de emisiile de gaze. In consecinta, mecanismul care a fost proiectat pentru a ajuta companiile private sa reduca poluarea, nu are efectul scontat.



"Banca Mondiala a avut un rol cheie in pioneratul investitiilor colective pentru reducerea emisiunilor", a declarat Larry Philip, directorul pe probleme de emisiuni la grupul de brokeraj CO2E din Spania. "Dar, datorita prezentei dominatoare pe piata, banca sufoca chiar inovatia si eficienta pe care pietele le pot aduce in lupta pentru combaterea schimbarii climei".



Banca Mondiala a declarat ca acuzatiile sunt nefondate. Banca a fost de acord sa aloce o parte din creditele de carbon catre sectorul privat, a afirmat Ken Newcombe, directorul diviziei care se ocupa de finantarea creditelor de carbon de la Banca Mondiala. Piata joaca un rol decisiv in asigurarea succesului acestui efort, a adaugat el.



"Reamintim constant guvernelor ca aceasta se doreste a fi o piata privata- ca rolul nostru si al lor ar trebui sa fie unul de tranzitie. Trebuie sa minimizam schimbarea climatului prin aceasta piata". Statele cu economii puternice, in afara de Statele Unite, au convenit prin Protocolul de la Kyoto, incheiat in 1997, sa reduca emisiunea de gaze care produc efectul de sera, precum dioxidul de carbon, intre 2008 si 2012, sub nivelul inregistrat in 1990.



Statele pot atinge aceasta tinta prin investirea in proiecte care sa reduca poluarea in tarile in curs de dezvolare. In general, acelasi nivel al investitiilor in tarile in curs de dezvoltare au rezultate mai bune decat cele realizate in statele dezvoltate.



Divizia care se ocupa cu finantarea acestor proiecte din cadrul Bancii Mondiale a demarat actiunea prin strangerea de fonduri de la guverne si corporatii. Prin modernizarea unei centrale electrice din India sau prin distrugerea metanului provenit de la o ferma din Brazilia, tarile bogate sau companiile pot castiga credite de carbon.



Banca Mondiala administreaza sase fonduri de carbon, inclusiv cele realizate din cotizatiile guvernelor din Olanda, Spania sau Italia.



Unii reprezentanti ai sectorului privat se plang de faptul ca Banca Mondiala controleaza un sfert din cei 590 de milioane de euro care au fost investiti in astfel de proiecte. Banca spera sa obtina investitii de 756 de milioane de euro in urmatorii doi ani, unii analisti previzionand ca va detine 50% din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO