Business Internaţional

România ar putea participa la misiunea navală europeană din Golful Persic

România ar putea participa la misiunea navală...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

24.07.2019, 17:38 271

România se numără printre ţările care ar putea participa la viitoarea misiune navală europeană mobilizată în Golful Persic pentru contracararea acţiunilor Iranului, afirmă surse comunitare citate de ediţia germană a Agenţiei France-Presse şi de cotidianul Die Welt.

Marea Britanie le-a prezentat oficial, marţi după-amiază, partenerilor din cadrul Uniunii Europene propunerea de trimitere a unei misiuni navale în Golful Persic. Mai multe ţări au exprimat, în Comitetul Politic şi de Securitate al Consiliului UE, intenţiile de a analiza posibilitatea participării la misiunea navală. Conform unui diplomat european citat de ediţia în limba germană a Agenţiei France-Presse şi de publicaţia Die Welt, ţările care au anunţat că analizează posibilitatea de a participa la misiune sunt Danemarca, Olanda, Suedia, Spania şi Italia.

Franţa a semnalat deja că susţine iniţiativa Marii Britanii. Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că guvernele de la Paris, Londra şi Berlin pregătesc o "misiune de control şi monitorizare a securităţii maritime" în Golful Persic, precizând că va fi lansată o "iniţiativă europeană".

Guvernul Angela Merkel a anunţat că este în contact cu Marea Britanie şi Franţa pe tema posibilei contribuţii europene la securizarea tranzitului navelor prin Golful Persic. Însă Ministerul de Externe de la Berlin a precizat că deocamdată nu s-a stabilit o contribuţie militară a Germaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO