Business Internaţional

România este în topul celor mai ieftine destinaţii turistice de litoral. În acelaşi clasament se află şi Bulgaria, Grecia sau Turcia

România este în topul celor mai ieftine destinaţii...

Autor: Alina Oprea

28.08.2015, 16:06 433

Federaţia susţine că scăderea TVA la alimente a făcut ca valoarea coşului de vacanţă în staţiunile de pe litoralul românesc să ajungă la 43 de euro.

Analiza patronatului a pornit de la un studiu efectuat de site-ul Post Office Travel Money, care monitorizează, anual, preţurile a opt produse alimentare şi nealimentare de uz comun, în 40 de destinaţii de vacanţă, nu şi România.

FPTR a introdus însă preţuri pentru produse şi servicii similare din România, rezultând astfel că litoralul românesc este cea mai ieftină destinaţie.

"România se află pe locul I, (faţă de locul IV, anul trecut) fiind destinaţia turistică de litoral cea mai ieftină dintre cele nouă analizate, unde turiştii cheltuie, în medie, 43,56 € pentru cele opt produse alimentare şi nealimentare de uz comun. În clasamentul celor mai ieftine destinaţii de litoral, după România se află competitori precum Bulgaria, Spania, Turcia, Grecia, Croaţia, Franţa, Egipt şi Italia", arată FPTR, într-un comunicat.

Coşul de vacanţă analizat a inclus o masă pentru doi adulţi, un pahar de vin, o bere, o sticlă de apă minerală, o cafea, o băutură răcoritoare, un pachet de ţigări şi o cremă de protecţie solară.

Preţul luat în calcul de organizaţia patronală pentru cea mai importantă cheltuială dintre cele analizate - cina pentru două persoane, care include trei feluri de mâncare şi o sticlă de vin local - a fost (pentru Neptun) de 31,7 euro (140 de lei).

Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele executiv FPTR, susţine că în România preţurile au stagnat, în timp ce în alte destinaţii au crescut cu 20%.

"Scăderea TVA la alimente în luna iunie a făcut ca România să devină cea mai ieftina destinaţie dintre cele monitorizate. Preţurile au rămas pe loc, în timp ce în alte destinaţii au crescut cu 20%, în medie, faţă de anul trecut datorită inflaţiei şi ratei de schimb lira, dolar, euro. Dacă s-ar introduce şi impozitul specific pentru turism, am putea scădea şi mai mult preţurile", afirmă Răducan.

El a mai spus că deşi pentru turiştii străini vacanţa în România poate părea un chilipir, pentru o parte dintre români rămâne un lux, din cauza puterii scăzute de cumpărare.

În staţiunea Sunny Beach din Bulgaria coşul de vacanţă este de 50,5 euro, în Costa del Sol (Spania) - 51,7 euro, Marmaris (Turcia) - 64,5 euro, Corfu (Grecia) - 75,2 euro, Kvarner (Croaţia) - 77,8 euro, Nice (Franţa) - 90,3 euro, Sharm el‑Sheikh (Egipt) - 101,7 euro, respectiv Sorrento (Italia) - 112 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO