Business Internaţional

România, locul 1 în lume la ponderea împrumutului FMI în datoria publică

România, locul 1 în lume la ponderea împrumutului FMI în datoria publică

Andreea Paul Vass, consilierul primului-ministru

Autor: Bogdan Cojocaru, Alexandru Matei

05.06.2011, 23:35 1671

România este pe primul loc în ceea ce priveşte valoareaacordului cu FMI comparativ cu valoarea datoriei publice din anulanterior primirii împrumutului. Cele 12,95 mld. euro luate de laFMI reprezintă echivalentul a aproape 70% din datoria publică din2008, conform calculelor ZF.

România este pe locul patru în lume în funcţie de valoareaîmprumutului de la FMI, dar până la izbucnirea crizei datoriilordin zona euro a fost ţara care a luat cei mai mulţi bani de laFondul Monetar Internaţional ca urmare a turbulenţelor cauzate îneconomia mondială de căderea băncii americane de investiţii LehmanBrothers în toamna lui 2008, conform unei analize a consilieruluiprimului-ministru Andreea Paul Vass.

România a primit în mai 2009 un ajutor financiar în valoare de20 mld. euro, din care 12,95 mld. euro (17,1 mld. dolari) au venitde la FMI. Cele trei ţări din zona euro care au fost salvate de laintrarea în incapacitate de plată cu ajutorul UE şi FMI, adicăGrecia, Portugalia şi Irlanda, au semnat în ultimul an acorduri cuFMI în valoare de 30 mld. euro, 26 mld. euro, respectiv 22,5 mld.euro.

Aceşti bani fac parte dintr-un pachet de finanţare maicuprinzător la care participă şi Uniunea Europeană, care dă cea maimare parte a banilor. Valoarea împrumutului de la FMI per capitaeste în cazul României de aproape 800 de dolari (600 de euro), multsub cea a unor ţări precum Islanda (6.541 de dolari, 4.940 deeuro), Irlanda (5.030 de euro) sau Grecia (2.650 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO