Business Internaţional

România nu a avut în 2011 niciun bancher remunerat cu cel puţin un milion de euro faţă de patru în Polonia şi opt în Ungaria

La nivelul Europei, 3.175 de angajaţi din sistemul financiar au fost remuneraţi în 2011 cu cel puţin un milion de euro. Foto: Shutterstock

La nivelul Europei, 3.175 de angajaţi din sistemul financiar au fost remuneraţi în 2011 cu cel puţin un milion de euro. Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

16.07.2013, 19:16 477

România a avut în 2010 un singur angajat din sistemul financiar care să câştige un milion de euro sau mai mult, iar în 2011 niciunul, potrivit unui studiu publicat în premieră de Autoritatea Bancară Europeană privind remuneraţiile din sistemul financiar European care arată că marea majoritate a bancherilor bine plătiţi, peste două treimi, sunt concentraţi în Marea Britanie. Cele mai grase plăţi le primesc cei din Spania.

Singurul bancher „milionar“ român din 2010 a fost remunerat cu 1,184 mi­li­oane de euro. În 2011 Polonia a avut patru astfel de angajaţi în sistemul financiar faţă de doi în anul anterior, iar Ungaria opt.

La nivelul Europei 3.175 de angajaţi din sistemul financiar au fost remuneraţi în 2011 cu cel puţin un milion de euro, semn că deşi a fost brutală pentru economiile europene, criza fianciară nu i-a afectat prea tare pe bancheri, scrie The Wall Street Journal. În 2010 numărul era de 3.435. Deşi suma totală plătită în 2011 a fost mai mică decât în 2010 şi nu ajunge la nivelurile din SUA, aceasta arată că băncile euro­pene au continuat să acorde remuneraţii grase chiar dacă Uniunea Europeană se lupta cu criza, iar Bruxellesul a introdus reguli mai stricte privind plăţile.

Unii dintre bancheri bine plătiţi lucrează în ţări precum Spania şi Irlanda, în care băncile au adus economiile în pragul falimentului. Spre exemplu, Spania, unde şomajul face ravagii, a avut 125 de bancheri bine plătiţi, care în medie au primit 2,4 milioane de euro fiecare. În Anglia remuneraţia medie este de „doar” 1,4 milioane euro.

În clasamentul ţărilor în funcţie de numărul bancherilor cu remuneraţii de şapte cifre Marii Britanii îi urmează de foarte departe Germania, cu 170 de angajaţi, iar Franţa este pe locul trei (162 de angajaţi). Statele din zona euro salvate prin programe de bailout aveau încă an­gajaţi în sistemul financiar cu remuneraţii de şapte cifre. Cipru a avut patru astfel de bancheri, cu plăţi medii de 1,6 milioane euro. Grecia a avut doi, cu  o medie de două milioane de euro. În Irlanda 21 de bancheri au primit în medie 1,4 milioane euro fiecare, iar 11 bancheri portughezi au câştigat în medie 1,6 milioane euro.

În opt ţări din UE – România, Bul­garia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta şi Slovacia – niciun bancher nu a câştigat în 2011 cel puţin un milion de euro.

Datele arată că în unele ţări limitarea bonusurilor se va dovedi dificilă. În Marea Britanie, spre exemplu, plăţile variabile au fost de 3,5 ori mai mari decât cele fixe, iar în Germania de trei ori mai mari.

Raportul Autorităţii Bancare Euro­pene va deveni periodic, iar date mai detaliate vor fi publicate la sfârşitul anului.

Rezultatele din Marea Britanie, unde elita bancară a primit salarii de 784,5 milioane euro şi bonusuri de 2,7 miliarde euro, nu sunt o surpriză deoarece aici este concentrată o mare parte din industria financiară europeană. În Marea Britanie au sucursale cele mai mari bănci din lume.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO