Business Internaţional

România ocupă locul opt în Europa la investiţii directe străine

România ocupă locul opt în Europa la investiţii...

Autor: CătăIina Apostoiu

12.06.2015, 00:03 911
România ocupă locul opt în Europa, la egalitate cu Turcia şi Irlanda, în funcţie de valoarea investiţiilor directe străine primite anul trecut, de 5 miliarde de dolari, într-un clasament în care lideri sunt Marea Britanie, Rusia şi Spania. Topul are la bază calcule ale revistei fDi Magazine a Financial Times.

În funcţie de numărul proiectelor greenfield realizate cu investiţii străine, România se plasează pe poziţia a noua, cu 125 de proiecte, în scădere cu 2% faţă de 2013.

În raport cu acelaşi criteriu, investiţiile în Europa au consemnat un declin de aproape 17% în 2014, în contrast cu creşterea de aproape 7% a investiţiilor înregistrată de America de Nord.

Irlanda şi Marea Britanie au fost singurele ţări din top 10 care au înregistrat creştere în 2014 din punctul de vedere al numărului proiectelor, investiţiilor de capital şi creării de locuri de muncă.

Europa a înregistrat un declin ca sursă a investiţiilor străine directe la toate capitolele: investiţii de capital (-6%), număr de proiecte (-6%) şi creare de locuri de muncă (-8%).

Germania este statul european care a investit cel mai mult în afara Europei în 2014, cu o valoare a proiectelor de 47 miliarde de dolari. Din punctul de vedere al numărului de proiecte de investiţii anunţate în afara Europei, pe prima poziţie stă Marea Britanie, cu 1.128 de proiecte, deşi numărul acestora a fost cu 13% mai mic faţă de 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO