Business Internaţional

România pierde la scor în faţa Poloniei, cu 0 la 105 IPO-uri

România pierde la scor în faţa Poloniei, cu 0 la 105 IPO-uri

Autor: Bogdan Cojocaru

17.01.2013, 00:08 1123

Cu 105 oferte publice iniţiale (IPO) în 2012, Varşovia a câştigat nu doar meciul cu Bucureştiul, ci întregul campionat european. Cele 105 IPO-uri de pe bursa poloneză reprezintă 40% din totalul ofertelor iniţiale de anul trecut de pe pieţele europene, potrivit raportului IPO Watch Europe al PricewaterhouseCoopers.

În acest meci, România, prin Bursa de Valori, nu a reuşit să "marcheze" anul trecut niciun IPO. Singurul jucă­tor care a reprezentat o provocare pentru Varşovia este Bursa de la Londra, dar şi pentru aceasta rezultatul final este destul de slab, de doar 79 de IPO-uri. Londra este însă liderul Europei la valoarea IPO-urilor lansate anul trecut, de 5,3 mld. euro. Cu 731 mil. euro, Varşovia ocupă doar locul cinci.

Pentru Bursa de la Varşovia, cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, anul trecut a fost unul de creştere, în pofida condiţiilor în mare parte dificile. Indicele WIG a avansat cu 26,2%. Spre comparaţie, BVB a urcat cu 19%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO