• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.5513
  • Leu / USD5.1379
Business Internaţional

România poate fi prinsă în mareea falimentului Greciei

România poate fi prinsă în mareea falimentului Greciei

Autor: Bogdan Cojocaru, Paul Comşa

28.09.2011, 00:04 5565

Falimentul Greciei, eveniment considerat iminent de o mare parte din analişti, dar mai ales de investitori, nu va lăsa neatinsă România, principalele culoare de propagare a undelor de şoc fiind cel financiar şi cel comercial.

Şocul falimentului va pătrunde în România "pe culoarul financiar, prin băncile greceşti prezente pe piaţa locală, şi pe cel comercial. De asemenea, va fi afectată pe termen scurt percepţia investitorilor asupra ţărilor cu risc. Pe de altă parte, pe termen mediu această percepţie s-ar putea îmbunătăţi pentru că prin falimentul Greciei s-ar înlătura un focar de riscuri majore", apreciază analistul economic Laurian Lungu. El consideră că statul elen a trecut deja pragul falimentului.

La rândul lui, analistul eco­no­mic Dragoş Cabat consideră că România ar putea fi conta­mi­nată de falimentul Greciei prin intermediul băncilor greceşti.

"Un risc ar veni din modi­fi­carea puternică a percepţiei in­vestitorilor asupra riscurilor sta­telor mai vulnerabile", spune Dragoş Cabat. Analistul apre­ciază însă că Grecia este foarte departe de faliment.

Liderii europeni încearcă să dea asigurări că statul elen nu va intra în faliment, eveniment care ar putea avea efecte mult mai distrugătoare asupra eco­no­miilor decât prăbuşirea băncii Lehman Brothers.

Ministrul elen al finanţelor Evangelos Venizelos a declarat că Grecia va obţine în luna oc­tombrie următoarea tranşă, de 8 miliarde euro, din finan­ţarea externă de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional şi va evita astfel falimentul. Oficialul a arătat că parlamentul va aproba măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali până la sfârşitul lunii octombrie.

El a mai spus că misiunea din partea UE, FMI şi Băncii Centrale Europene va reveni la Atena în această săptămână, iar următoarea tranşă va fi deblocată "undeva luna viitoare".

Japonia a anunţat, de asemenea, că ar putea participa la sal­varea economiei Greciei pentru a calma pieţele inter­na­ţionale de capital şi a ajuta economia niponă grav afectată de problemele zonei euro, cu condiţia ca guvernele europene să ia măsuri coerente de rezolvare a crizei datoriilor. Japonezii ar urma să emită obligaţiuni şi să folosească sumele obţinute pentru a achiziţiona datorii ale statelor europene aflate în difi­cultate, scrie CNBC.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0202
Ieri: 4.9427
Azi: 5.1379
Diferență: 0,4772
Ieri: 5.1135
Azi: 5.5513
Diferență: 1,3177
Ieri: 5.4791
Azi: 5.1954
Diferență: 0,3457
Ieri: 5.1775