Business Internaţional

România, Polonia şi alte ţări din Europa de Est vor fi în continuare campionii creşterii economice

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Luiza Chiroiu

29.05.2015, 00:03 577
România şi Polonia, alături de alte state din Europa Centrală şi de Est, vor continua să crească într-un ritm mai alert decât ţările din vest în următorii doi ani, apreciază analiştii Băncii Mondiale, care estimează pentru aceste economii un avans de peste 2,4% în 2015.

Forţele care vor contribui la această expansiune economică sunt întărirea cererii interne, revenirea treptată a investiţiilor şi creşterea exporturilor, scrie Financial Times, care a obţinut un raport al Băncii Mondiale privind prognoza economică pentru următorii doi ani. „Eforturile au fost şi sunt principalul factor de creştere în multe dintre ţările UE din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Polonia, România şi Bulgaria“, arată Mamta Murthi, directorul Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi de Est.

Economia României a avansat cu 2,8% anul trecut, iar cea mai recentă prognoză a Băncii Mondiale indică o creştere identică pentru acest an.

Polonia este a şasea mare economie din UE şi a avut cel mai alert ritm de creştere dintre ţările blocului comunitar la nivelul ultimului deceniu. Avansul economiei poloneze s-a bazat pe exporturile masive, pe o producţie industrială puternică, precum şi pe folosirea eficientă a fondurilor puse la dispoziţie de UE.

Pentru prima oară de la izbucnirea crizei economice, Produsul Intern Brut (PIB) al tuturor statelor UE se va majora în acest an, avansul de la nivelul blocului comunitar fiind anticipat la 1,8%, potrivit analizei BM. Anul viitor, economia UE va accelera la 2%.

Reţeta creşterii economice cuprinde preţul scăzut la petrol, deprecierea euro şi politica de relaxare cantitativă agresivă dusă de Banca Centrală Europeană. 

De asemenea, potrivit prognozei BM, consumul intern ar trebui să crească în întreaga Europă, datorită majorării salariilor şi a declinului preţurilor la energie. Totuşi, consumul nu se va întoarce prea curând la nivelul anterior crizei. BM avertizează că divergenţa dintre politicile monetare ale BCE şi Rezervei Federale americane va duce la amplificarea volatilităţii pe pieţele financiare. De asemenea, inflaţia slabă şi avansul economic modest din unele ţări ar putea pune presiune şi mai mare pe finanţele publice ale statelor europene.

Nu în ultimul rând, instituţia internaţională a atras atenţia şi asupra crizelor din Grecia şi Ucraina şi a efectelor negatiev pe care acestea le-ar putea avea asupra economiilor din UE.

Theo Thomas, unul dintre autorii raportului, recomandă guvernelor din UE să continue reformarea pieţei muncii, să înlăture barierele comerciale din interiorul UE şi să investească în forţa de muncă de care dispune.

„Provocare pe termen mediu şi lung este ca ţările să se orienteze dinspre politici fiscale şi macroeconomice către măsuri structurale care să promoveze creşterea şi competitivitatea“, spune Thomas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO