Business Internaţional

România renegă creditele în valută ca să evite dezastrul vecinilor din Ungaria

România renegă creditele în valută ca să evite...

Autor: Mădălina M.

08.02.2014, 15:14 2096

România încearcă să ţină în viaţă piaţa imobiliară printr-un program care durează de 4 ani, dar care în ultimul trimestru s-a orientat doar spre lei pentru protejarea în faţa eventualelor fluctuaţii majore ale pieţei valutare şi pentru a evita turbulenţele traversate de vecinii ungari, scrie Bloomberg.

În Octombrie, guvernul a modificat termenii programului Prima Casă, adoptat în iulie 2009, astfel încât băncile să acorde împrumuturi exclusiv în lei, pentru a-i feri pe debitori de majorarea exagerată a ratelor cauzată de cursul valutar.

Valoarea garanţiei acordate de statul românesc până în prezent  este de peste 3 miliarde de euro (4,2 miliarde de dolari). Guvernul a mizat pe faptul că cei care iau credite vor accepta mai uşor să plătească o rată lunară mai mare, care nu este însă supusă fluctuaţiilor valutare, şi care ar putea duce la o explozie a ratelor dacă leul s-ar deprecia în faţa euro, notează Bloomberg.

Agenţia de presă dă exemplul lui Vlad Popescu, client al unei bănci din România, care iniţial plănuia să aplice pentru un credit Prima Casă în euro. După modificările făcute de guvern, Vlad Popescu a contractat un credit de aproape 300.000 de lei pentru un apartament cu două camere în Bucureşti, cu o rată lunară mai mare cu 300 de lei decât în cazul unui împrumut în euro, însă fără riscuri de schimbări majore pentru următorii ani.

România încearcă prin această măsură să evite situaţia cetăţenilor Ungariei, care au contractat credite în franci elveţieni, iar apoi nu au mai putut să îşi plătească ratele, pentru că moneda naţională s-a devalorizat masiv. Forintul s-a depreciat cu 75% din 2008, când au fost contractate cele mai multe credite în valută.

Deşi iniţial statul român garanta în totalitate creditele Prima Casă, în prezent, garanţia statului este de 50% pentru împrumuturi de până la 75.000 de euro, cu un avans de 5%. Diferenţa faţă de creditele în valută, dată de o rată mai mare la creditele în lei, este estompată de dobânda de referinţă stabilită de banca centrală a României, ajunsă la un minim record de 3,75%.

Programul revizuit intenţionează să-i protejeze de fluctuaţiile valutare pe cei care iau credite pentru Prima Casă. La sfârşitul anului 2008, leul s-a devalorizat cu 12 procente faţă de euro.

România a rămas în urma Poloniei şi Ungariei în limitarea creditelor în valută. Primul ministru al Ungariei Viktor Orban a interzis împrumuturile în valută, iar Polonia permite contractarea unui credit în euro dacă veniturile se realizează în aceeaşi monedă.

După preluarea mandatului în 2010, Viktor Orban a interzis creditele ipotecare în valută, ca parte a măsurilor de sprijinire a cetăţenilor maghiari aflaţi în imposibilitatea de a rambursa împrumuturile în franci elveţieni. În 2011, Orban a forţat băncile să acopere datorii de aproape 1,3 miliarde de euro şi a lansat un program care le permitea debitorilor să plătească ratele calculate cu dobânzi fixe, pentru o perioadă limitată de timp.

Aproape 100.000 de români au beneficiat până în prezent de împrumuturi prin programul Prima Casă în valoare de 4 miliarde de euro.

În România, 90% din împrumuturile acordate de bănci sunt cele co-garantate de către stat, pentru construirea sau achiziţionarea unei locuinţe, iar rata de default este de 0,1%, spune Sergiu Oprescu, CEO-ul Alpha Bank.

Împrumuturile pentru Prima Casă împing astfel de la spate şi piaţa construcţiilor, care s-a prăbuşit odată cu intrarea în recesiune în 2009, lăsând nefinalizate numeroase proiecte imobiliare. Unul dintre aceste proiecte este cartierul rezidenţial din Bucureşti, Asmita Gardens, în valoare de 120 de milioane de euro, care a intrat în insolvenţă în noiembrie 2011.

“Programul este o idee bună, însă dacă nu se va extinde, piaţa construcţiilor se va prăbuşi din nou şi va trage toată economia în jos” , spune Alexandru Tiron, inginer în construcţii.

Preţul mediu al apartamentelor în România a scăzut de la 2.000 de euro/mp în 2008 la 898 de euro/mp la sfârşitul lui 2013, potrivit imobiliare.ro

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO