Business Internaţional

România, ştearsă de pe lista ţărilor unde proprietarul Zara are parteneri în producţie. Piaţa locală, doar piaţă de desfacere, cu 142 de magazine. Acum opt ani Inditex lucra cu 80 de producători români de îmbrăcăminte şi încălţăminte

România, ştearsă de pe lista ţărilor unde...

Autor: Cristina Roşca

09.10.2021, 22:01 3097

Hainele Zara, Berskha sau Massimo Dutti sunt astăzi „made in“ China, Turcia sau Portugalia, fiecare ţară având peste 1.300 de fabrici partenere ale grupului de modă.

În total, la nivel mondial, gigantul spaniol Inditex, proprietarul Zara şi al altor branduri mari de modă, are 1.805 furnizori importanţi, iar produsele ce poartă oricare dintre mărcile grupului sunt realizate în peste 8.500 de fabrici din lume. Niciuna dintre aceste unităţi de pro­ducţie nu figurează a fi în România. Piaţa locală este doar o piaţă de des­facere pentru produsele grupului, cu un total de 142 de magazine of­fline, plus opt online, câte unul pentru fiecare brand.

Inditex pune pe aceeaşi hartă inter­ac­tivă a lumii şi retailul şi pro­duc­ţia. Astfel, poţi da clic pe o ţară, cum e ca­zul României, şi să vezi şi cât de im­por­tan­tă este ea ca număr de ma­gazine, dar şi ca număr de fur­ni­zori sau de fa­brici partenere.

În ca­zul României apare doar com­po­nen­ta de retail, structurată pe bran­duri – 29 de magazine offline Bershka, câte 26 Stradivarius şi Pull & Bear, 25 sub numele Zara, 13 Oysho, 12 Massimo Dutti, zece Zara Home şi unul singur Uterque.

În cazul Portugaliei, spre exem­plu, apar 320 de puncte de vân­zare, dar şi 161 de furnizori cu 1.344 de fabrici. Din datele ZF, aceas­tă ţară afla­tă în extremi­ta­tea vestică a Euro­pei e cea mai im­­por­tantă desti­naţie de pro­ducţie de pe Bătrânul Continent pentru grupul de modă.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO