Business Internaţional

România, una din primele ţări care ratifică protocolul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO. Nicolae Ciucă: Este un demers pe care îl facem fiind conştienţi de valoarea strategică privind aderarea celor două ţări la alianţă

România, una din primele ţări care ratifică...

Autor: Laura Buciu

13.07.2022, 12:46 47

România devine una din primele ţări care ratifică protocolul de aderare a Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, proiectul de lege care vizează acest demers fiind pe masa Guvernului, în şedinţa de miercuri.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul are un proiect de lege în şedinţa de miercuri privind ratificarea protocolului de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO.

„Doresc să subliniez că astăzi (miercuri - n.r.) avem un proiect de lege care vizează ratificarea protocolului de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO. Este un demers pe care îl facem fiind conştienţi de valoarea strategică privind aderarea celor două ţări la NATO şi este un demers pe care, de asemenea, îl consider ca fiind unul cât se poate de relevant ţinând cont că ne înscriem în rândul primelor ţări care au demarat acest proces de ratificare a protocolului”, a spus Ciucă.

Pe 18 mai, Finlanda şi Suedia au aplicat pentru aderarea la NATO. Trebuiau să primească o invitaţie pentru a participat la Summitul de la Madrid, dar votul Turciei a blocat procesul. Pe 28 iunie, preşedintele turc Erdogan, preşedintele finlandez, premierul suedez şi secretarul NATO Jens Stoltenberg au purtat negocieri la Madrid, iar şeful Turciei şi-a schimbat decizia, şefii de stat semnând şi un memorandum pentru ca Suedia şi Finlanda să poată contnua cu cererile de aderare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO