• Leu / EUR4.7260
  • Leu / GBP5.3065
  • Leu / USD4.2193
Business Internaţional

Românii se grăbesc să folosească primul ATM de bitcoin din ţară

Românii se grăbesc să folosească primul ATM de bitcoin din ţară

Autor: Daniela Stoican

28 iul 2014 1790

Primul ATM de bitcoin din România, situat într-un birou din zona Piaţa Unirii din Bucureşti, a atras mulţi utilizatori care până la lansarea ATM-ului erau nevoiţi să cumpere sau să vândă moneda digitală faţă în faţă sau prin transferuri bancare, scrie Reuters.

Antreprenorii români îşi pot imagina un viitor în care moneda bitcoin va fi foarte răspândită, dar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un cadru legal pentru a câştiga credibilitate.

 „Industria se află la început.  Este necesar un cadru legislativ pentru a oferi servicii sau pentru a avea o afacere în acest domeniu””, a declarat pentru Reuters George Rotariu, care a deschis ATM-ul din Bucureşti în colaborare cu firma din Vancouver care a operat primul ATM din lume, Bitcoiniacs.

Prima platformă de tranzacţionare a monedei bitcoin din România, de la Oradea, a atras peste 2.000 de clienţi de la lansarea sa în urmă cu şapte luni, tranzacţiile totalizând 5,12 milioane RON.

„Am tot căutat prin legislaţie şi am interpretat anumite politici. Suntem în discuţii cu autorităţile pentru că nu ştim unde ne încadrăm – la bursă, bancă sau firmă de transfer de bani”, a declarat pentru Reuters Horea Vuscan, un politician local care deţine operatorul bitcoin BTCXchange

Moneda digitală bitcoin este depozitată exclusiv în computere şi nu beneficiază de susţinerea guvernelor sau a băncilor centrale. Deţinătorii de bitcoin pot păstra, tranzacţiona şi transfera bani dintr-un loc într-altul aproape la fel de ieftin ca trimiterea unui email.

Bitcoin este încă foarte la început în Europa, spre deosebire de SUA, unde sute de start-up-uri sprijinite de traderi de pe Wall Street şi de investitori în capital riscant au produs interes în rândul consumatorilor şi al media.

România este a doua ţară din Uniunea Europeană ca nivel al sărăciei şi este unul din statele cu cea mai slabă colectare de taxe şi cea mai ridicată evaziune fiscală, ceea ce înseamnă că ţara nu este foarte pregătită pentru a gestiona moneda bitcoin.

Folosirea monedei digitale a stârnit îngrijorare în rândul guvernelor lumii, mai ales după ce platforma Mt Gox, cu sediul la Tokio, cândva principala platformă de bitcoin din lume, a intrat în faliment, după ce a anunţat  că aproximativ 850.000 de monede bitcoin au dispărut.

 

 

 

 

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7260
Diferență: 0,0233
Ieri: 4.7249
Azi: 4.2193
Diferență: -0,1136
Ieri: 4.2241
Azi: 5.3065
Diferență: 0,2645
Ieri: 5.2925
Azi: 4.2262
Diferență: 0,0947
Ieri: 4.2222