Business Internaţional

Roubini: Grecia este în pericol de faliment, dacă nu-şi restructurează datoria publică

Roubini: Grecia este în pericol de faliment, dacă nu-şi restructurează datoria publică
29.06.2010, 18:03 31

Grecia are nevoie de restructurarea datoriei publice pentru aevita "un faliment inevitabil", în conditţiile în care măsurile deausteritate draconice impuse de pachetul de salvare de 110 miliardede euro prelungesc recesiunea ţării, scrie in Financial Times Nouriel Roubini, economistulcare a prezis actuala criză globală.

"Este timpul să se recunoască faptul că Grecia nu suferă doar deo criză de lichiditate ci şi de una a insolvenţei", noteazaeconomistul într-un editorial publicat în ziarul britanic.

Măsurile de austeritate la care s-a angajat Grecia necesită oajustare fiscală draconică reprezentând aproximativ 10% din PIB.Aceast proces va prelungi recesiunea ţării şi o va lăsa cu un gradde îndatorare, raportat la PIB, de 148% în 2016.

La un astfel de nivel chiar şi un şoc mic poate declanşa o nouăcriză a datoriilor. Măsurile de austeritate dure sunt necesarepentru a stabiliza îndatorarea în ţările dezvoltate, după cum auevidenţiat şi statele participante la reuniunea G20 din Canada, darîn cazul Greciei această stabilizare s-ar realiza la un nivelnesustenabil, consideră economistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO