Business Internaţional

Roubini: Marx a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului

Roubini: Marx a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului

Autor: Marius Oncu

02.10.2011, 13:17 4359

Karl Marx, întemeietorul socialismului ştiinţific, a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului, a declarat Nouriel Roubini, într-un interviu pentru cotidianul Wall Street Journal.

"Karl Marx a spus-o bine. La un moment dat, capitalismul se poate autodistruge pentru că nu poţi transfera venituri dinspre forţa de muncă spre capital fără să se înregistreze un exces de capacitate de producţie şi lipsa unei cereri agregate. Asta se întâmplă acum", a spus Roubini.

Marx, filozof, economist şi publicist, este considerat întemeietorul teoriei socialismului ştiinţific alături de Friedrich Engels. În 1848, cei doi au scris Manifestul Partidului Comunist.

Economia nu-şi poate reveni fără consum, însă acesta a fost afectat în ultimii ani.

"În ultimii 2-3 ani a avut loc o mare redistribuire a avuţiei dinspre forţa de muncă spre capital, dinspre salarii către profituri. Inegalitatea veniturilor şi avuţiei a crescut", a spus Roubini.

El a arătat că economia nu se reglează singură.

"Am crezut că pieţele funcţionează, dar nu este aşa. Fiecare firmă vrea să supravieţuiască, aşa că reduce costurile cu forţa de muncă şi mai mult. Costurile cu forţa de muncă sunt venitul salarial şi consumul altuia. Din cauza asta este un proces autodistructiv", afirmă Roubini.

Economistul american spune că SUA nu se află încă în această situaţie, însă pericolul este major.

"Cel puţin în Germania au luat măsuri pentru menţinerea locurilor de muncă. În SUA nu credem în aşa ceva şi avem un şomaj de 16%", a mai spus Roubini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO