Business Internaţional

Rubla coboară la noi minime faţă de dolar

Rubla coboară la noi minime faţă de dolar

Autor: Florentina Dragu

16.12.2014, 17:12 326

Moneda rusă a scăzut pe parcusul şedinţei marţi cu 19%, la 80,1 unităţi faţă de dolar, cel mai mare declin din 1998, când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriilor în moneda locală, potrivit Bloomberg.

La 17:12 ora Moscovei (16:12 ora locală), rubla se tranzacţiona la 72,99 unităţi pentru un dolar.

În acelaşi timp, randamentele obligaţiunilor la 10 ani au urcat cu 3,17 puncte procentuale, la nivelul record de 16,4%. De la incursiunea a armatei ruse în Crimeea din luna martie, costurile de finanţare ale Rusiei au crescut cu 11,5%.

Potrivit analiştilor, guvernatorul băncii centrale Elvira Nabiullina ar putea lua măsuri ca să controleze fluxurile de capital pentru a sprijini rubla, grav afectată de scăderea preţului petrolului şi de sancţiunile economice impuse de statele din Vest. De la începutul anului, moneda rusă a scăzut cu 54% faţă de dolar.

Rusia Dreaptă, al treilea mare partid din parlamentul rus, a propus săptămâna trecută adoptarea unui proiect de lege prin care companiile sunt obligate să transforme în ruble până la 50% din veniturile obţinute în valută, mutare menită să încetinească deprecierea monedei naţionale.

În luna decembrie, banca centrală a cheltuit, fără succes, 5,9 miliarde de dolari pentru a opri declinul rublei, în timp ce, la nivelul anului, instituţia a folosit 80 de miliarde de dolari din rezervele sale în acest sens.

"Am rămas fără cuvinte. Este un eşec răsunător pentru banca centrală", a afirmat Jean-David Haddad, strategist pentru pieţele de capital emergente al OTCex Group.

Haddad a adăugat că Rusia ar trebui să anunţe chiar astăzi un set de măsuri pentru controlul fluxurilor de capital.

"Este ultima soluţie", a spus el.

Potrivit premierului Dmitri Medvedev, guvernul rus se va întruni marţi într-o şedinţă pe politici financiare.

Banca centrală a Rusiei a decis, luni spre marţi noapte, să urce dobânda cheie cu 6,5 puncte procentuale, la 17%, marcând cea mai mare creştere într-o singură zi din 1998 până în prezent, cu scopul de a sprijini rubla şi a atenua presiunile inflaţioniste.

"Economia nu poate rezista la acest nivel al dobânzilor. Să sperăm că va fi doar o măsură temporară", a declarat pentru Bloomberg Vladislav Korochkin, prim vicepreşedinte al asociaţiei de întreprinderi mici şi mijlocii Opora Rossii.

Economistul şef al băncii ruse Vnesheconombank, Andrey Klepach, a afirmat la rândul lui că decizia băncii centrale va afecta negativ creşterea economică, adăugând că instituţia ar trebui să ofere lichiditate în piaţă pe termen lung pentru a sprijini economia şi rubla.

Potrivit estimărilor băncii centrale, PIB-ul rusiei s-ar putea contracta anul viitor cu cel puţin 4,5% în situaţia în care preţul petrolului va fluctua în jurul a 60 dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO