Business Internaţional

Rupte de realitate, agenţiile de rating aruncă Portugalia în cuşca cu lei a pieţelor financiare

Ministrul grec de externe Stavros Lambridinis a declarat exasperat că agenţiile de rating au început să ia decizii nebuneşti

Autor: Bogdan Cojocaru

07.07.2011, 00:07 1200

Europa a primit o nouă lovitură puternică din partea agen­ţiiloramericane de rating, după ce Moody's a tăiat masiv ratingulPortugaliei, ţără care a primit ajutor de la UE şi FMI în urmă cunumai opt săptămâni.

Măsura a fost dur criticată de oficialii europeni, care lucreazăacum la un al doilea pachet de salvare a Greciei şi ale căroreforturi în acest sens sunt date peste cap tot de agenţiile derating, care au avertizat că implicarea sectorului privat ar puteafi catalogată drept default.

Moody's a tăiat cu patru trepte ratingul de credit alPortugaliei, la "Ba2", aducându-l în categoria speculativă "junk",nereco­mandată investitorilor. Agenţia apreciază că pachetul desalvare pe trei ani primit de Lisabona de la UE şi FMI, de 78 demiliarde de euro, în urmă cu doar două luni nu va reuşi să repunăpe picioare finanţele statului, care ar putea fi nevoit, ca şiGrecia, să ceară un al doilea ajutor.

Cel de-al doilea pachet de salvare a Portugaliei ar puteaimplica participarea investitorilor privaţi, la fel ca în cazulGreciei, avertizează Moody's, prima mare agenţie de evaluarefinanciară care retro­gradează ţara în categoria "junk", potrivitFinancial Times. "Criza datoriilor suverane nu se termină cu Greciaşi există pericolul ca şi alte state să-i cadă victime", a afirmatanalistul Deutsche Bank Gary Pollack, citat de Bloomberg.

Îngrijorare în Japonia şi SUA

Efectul de contaminare trece dincolo de graniţele Europei. ÎnJaponia, de exemplu, oamenii de afaceri, politicienii şiacade­micienii sunt în permanenţă îngrijoraţi de soartaGreciei.

La fel se întâmplă şi în SUA, care la rândul său ar puteaintra în incapacitate de plată nu mai departe de începutul luniiaugust dacă nu se ajunge la un compromis între republicani şidemocraţi pe tema majorării pragului de îndatorare, potrivit TheGuardian.

Decizia Moody's ar putea tensiona şi mai mult relaţiile dintreagenţiile de eva­luare financiară şi oficialii Uniunii Euro­pene,care încearcă să readucă încrederea pe pieţe, asigurându-le căimplicarea sectorului privat în salvarea Greciei nu va declanşa ointrare în incapacitate de plată.

Decizia Moody's cu privire la ratingul Portugaliei a generat unatac vehement din partea ministrului grec de externe care acaracterizat-o drept nebunească. În plus, Stavros Lambridinis aacuzat agenţiile de rating că au agravat o situaţie care şi aşa eradificilă.

Şi Comisia Europeană pune la zid firma Moody's. "Momentuldeciziei Moody's nu este numai îndoielnic, dar este totodată bazatpe scenarii absolut ipotetice care nu sunt în niciun fel conformecu implemen­tarea. Este un episod nefericit şi ridică încă o datăproblema comportamentului adecvat al agenţiilor de rating", adeclarat purtătorul de cuvânt al CE Amadeu Altafaj.

Agenţiile de rating sunt acuzate atât de guverne, cât şi deinvestitori că au jucat un rol important în declanşarea crizeifinanciare acordând ratinguri maxime unor instru­mente financiarecu un grad ridicat de risc.

Anul trecut s-a vorbit chiar de crearea unei agenţii de ratingeuropene care să spargă monopolul deţinut de americani pe aceastăpiaţă.

Grecia, un precedent pentru Portugalia

La rândul ei, Moody's consideră că al doilea ajutor destinatGreciei măreşte probabilitatea ca UE să ceară creditorilor săcontribuie la ajutarea Portugaliei.

Agenţia se teme că accesul Lisabonei la pieţele financiare va fibarat şi după expi­rarea programului de asistenţă de care statulbeneficiază în prezent.

Moody's şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că noul guvernportughez va avea dificultăţi în a-şi respecta obiectivele privindreducerea deficitului bugetar şi cauza "greutăţilor formidabile" cucare se va confrunta în diminuarea cheltuielilor, spri­jinireabăncilor şi readucerea economiei pe creştere.

În replică, guvernul a declarat că Moody's nu a luat înconsiderare spijinul puternic primit de programul de austeritate alexecutivului. Guvernul apreciază că programul de măsuri economiceanunţat săptămâna trecută reprezintă singura moda­litate de aîmbunătăţi situaţia Portugaliei şi de a fi recâştigatăîncrederea.

Bursele şi moneda euro au scăzut ca urmare a deciziei. IndiceleFTSE al bursei de la Londra scăzuse cu 0,73% la jumătatea şedinţeide tranzacţionare, iar euro a pierdut 0,5%, până la 1,4362 dolari.Randamentele obligaţiunilor pe zece ani ale Portugaliei au ajuns laaproape 12% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO