Business Internaţional

Rusia a găsit sursa contaminării la unul dintre cele mai mari scandaluri chimice

Rusia a găsit sursa contaminării la unul dintre cele...

Autor: Iulian Tenchiu

05.05.2019, 10:21 2294

Rusia a identificat sursa contaminării chimice din cauza căreia o mare conductă petrolieră către Europa s-a inchis. Iniţial, ruşii au dat vina pe un terminal de stocare privat din centrul ţării pentru criza apărută, scrie Bloomberg.

„Putem spune cu certitudine că clorurile organice au fost introduse în conductă prin intermediul unui punct de control condus de un terminal privat al Transneft”, a spus într-un comunicat de presă un reprezentant al operatorului rus de gaze naturale Transneft PJSC.

Autorităţile ruse au deschis demarat o anchetă, iar primele rezultate ale acesteia au arătat că contaminarea nu a fost accidentală. Declaraţia Transneft odată ce Rusia, Ucraina şi Polonia au stabilit de comun acord asupra unei soluţii tehnice care ar putea producătorilor să reia transporturile prin conducta Druzbha. Transportul petrolului ar putea fi reluat începând cu luna mai prin intermediul  conductei sudice din Ucraina, Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.

Conducta Druzhba a fost construită în timpul regimului comunist rusesc şi porneşte din centrul Rusiei, pentru a se segmenta ulterior în două secţiuni din Belarus. Secţiunea nordică traversează Polonia, şi este conectată cu sitemul de conducte din Germania. Secţiunea sudică alimentează rafinăriile din Ucraina, Slovacia, Ungaria şi Republica Cehă.

Rafinăriile din anumite ţări ale Europei de Este au oprit importurile de petrol rusesc venite prin Druzhba în această săptămână, după ce s-au găsit canitiăţi alarmante de cloruri organice în acestea.

„Clorurile organice nu se găsesc în mod obişnuit în petrol şi trebuie îndepărtate înainte de rafinarea petrolului, deoarece pot provoca daune severe echipamentelor de rafinare”, a declarat Amrita Sen, analist şef al Energy Aspects Ltd.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO