Business Internaţional

Rusia a început construirea gazoductului care va permite livrarea de gaze către China

Foto: epa.eu

Foto: epa.eu

Autor: Daniela Stoican

02.09.2014, 00:00 874

Rusia a început construirea gazoductului de 400 de miliarde de dolari care va livra gaze ruseşti pe piaţa chineză, iar China va iniţia lucrările aferente secţiunii proprii în prima parte a anului viitor, scrie presa internaţională. La lansarea proiectului au fost prezenţi preşedintele rus Vladimir Putin şi cel chinez Xi Jinping.

Gazoductul Power of Siberia îi va permite Rusiei să-şi reducă dependenţa de exportul de gaze către Europa. Prin acest gazoduct Rusia va livra Chinei 38 de miliarde de metri cubi de gaze pe an în următorii treizeci de ani.

„După ce vom crea o reţea de conducte de gaze aici, în Orientul Îndepărtat şi în Siberia, vom putea să unificăm partea europeană a sistemului cu partea orientală. Din punctul de vedere al posibilităţilor de export şi al dezvoltării geografice a infrastructurii de gaze a Rusiei, acest lucru ne va oferi avantaje mari în redirecţionarea fluxurilor de gaze în funcţie de situaţia de pe piaţa mondială - fie pentru a transporta mai multe gaze în Vest mai eficient, fie în Est“, a declarat Putin la ceremonia de lansare din satul Us Khatyn de lângă oraşul Yakutia din estul Rusiei.

Gazoductul de 4.000 km va fi cel mai mare de acest tip, cel puţin în viitorul apropiat, a mai spus Putin. Primele cantităţi de gaze vor fi pompate în gazoduct în 2019. China a anunţat că intenţionează să înceapă construcţia segmentului propriu în prima jumătate a anului viitor şi speră ca segmentul chinezesc să fie gata chiar mai devreme decât arată estimările ruseşti, adică în 2018.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO