Business Internaţional

Rusia a oprit livrările de gaze către Ucraina;sunt riscuri serioase pentru tranzitul gazelor spre UE

Rusia a oprit livrările de gaze către Ucraina;sunt...

Autor: Anca Dumitrescu

25.11.2015, 11:54 184

Circa 15% din gazele consumate în Europa tranzitează Ucraina.

Grupul rus a anunţat că Ucraina a primit toată cantitatea de gaze pentru care a plătit, iar Gazprom a oprit furnizarea pentru că ţara nu a achitat încă în avans pentru livrările viitoare.

Rusia reluase furnizarea de gaze către Ucraina cu mai puţin de două luni în urmă, după semnarea unui acord intermediat de Uniunea Europeană care ar fi trebuit să asigure livrările până în luna martie.

Nu este pentru prima oară când disputele dintre autorităţile ruse şi ucrainene au ca rezultat blocarea livrărilor de gaze.

În 2009, un astfel de blocaj a perturbat serios livrările de gaze către ţările din UE, în perioada de iarnă.

Decizia Gazprom a fost luată într-o perioadă în care relaţiile dintre Moscova şi Kiev sunt foarte tensionate, după ce Rusia a anexat anul trecut Crimeea, dar teritoriul este recunoscut încă drept teritoriu ucrainean de către multe ţări.

În Crimeea a fost declarată stare de urgenţă după ce presa rusă a relatat că doi piloni de electricitate din regiunea ucraineană Kerson au fost distruşi de naţionalişti ucraineni, întrerupând livrarea de electricitate în regiune.

Rusia a acuzat Ucraina că refuză în mod deliberat să ajute la refacerea liniilor de electricitate, dar autorităţile de la Kiev au respins acuzaţiile că ar susţine în mod tacit pana de curent din Crimeea.

Tensiunile sunt în creştere şi în estul Ucrainei, unde au avut loc mai multe încălcări ale armistiţiului, după o perioadă de calm relativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO