Business Internaţional

Rusia a pierdut masiv capital - 128 de miliarde de dolari de la începutul anului. Putin pare liniştit

Rusia a pierdut masiv capital - 128 de miliarde de dolari...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.11.2014, 17:40 587

Pentru moment, hemoragia de capital a Rusiei pare să se fi oprit. Rubla, care şi-a pierdut 10% din valoare săptămâna trecută şi a provocat o oarecare panică în mediul de afaceri, se încadrase luni pe un trend ascendant. La începutul şedinţei de tranzacţionare, un euro putea fi schimbat cu 57,08 ruble, iar un dolar cu 45,76 ruble. În pofida acestei reveniri, moneda rusească s-a depreciat cu 25% de la începutul anului în raport cu euro şi cu o treime faţă de dolar, scrie Le Monde.

În faţa acestui colaps, preşedintele rus Vladimir Putin a decis să joace cartea încrederii, anunţând că se aşteptă ca moneda să se stabilizeze curând.

„Pot observa mişcări speculative pe cursul de schimb şi cred că acestea vor înceta curând având în vedere intervenţiile băncii centrale ca reacţie la activitatea speculatorilor”, a declarat Putin.

Pentru a dovedi cât este de încrezător, preşedintele a asigurat că „nu avem în vedere impunerea de măsuri de control al capitalului”.


Hemoragia masivă de capital

Banca centrală a Rusiei a estimat luni că din ţară a ieşit capital echivalent cu 128 de miliarde de dolari de la începutul anului din cauza crizei ucrainene şi că rata înflaţiei depăşeşte 8%.

„Evenimentele din Ucraina şi introducerea de sancţiuni de către anumite ţări contra economiei ruseşti au degradat considerabil condiţiile de finanţare, închizând pieţele externe de capital în cel de-al doilea semestru”, a explicat Banca Rusiei. Aceste evenimente au provocat un exod masiv al capitalului, companiile şi persoanele fizice convertindu-şi depozitele în dolari, a precizat instituţia.

După ce a injectat pe pieţe, fără succes, zeci de miliarde de dolari pentru a aduce sub control cursul de schimb (30 de miliarde de dolari doar în luna octombrie), banca centrală a anunţat săptămâna trecută că îşi va limita puternic intervenţiile şi că nu va acţiona cu fonduri substanţiale decât în caz de pericol pentru stabilitatea financiară. Anunţul a provocat o nouă cădere a rublei, iar banca a fost nevoită să revină asupra discursului. Vineri seara, instituţia a ieşit la rampă din nou asigurând că este pregătită „să majoreze intervenţiile în orice moment”.

Ulterior, două bănci, VTB24 şi Sberbank, au indicat că au constatat o cerere de lichiditate în valută de „două-trei ori mai mare” decât de obicei, potrivit agenţiei ruseşti TASS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO