Business Internaţional

Rusia a propus Indiei o alternativă la SWIFT pentru plăţi în ruble

Autor: Bogdan Cojocaru

31.03.2022, 00:00 172

Guvernul Indiei ia în considerare o propunere din partea Rusiei de a utiliza un sistem dezvoltat de banca centrală rusă pentru plăţi bilaterale, potrivit unor persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

Moscova a făcut acest pas deoarece India încearcă să cumpere petrol şi arme din Rusia, o ţară blocată de sancţiuni occidentale şi care a pierdut accesul la sistemul internaţional de mesagerie sigură pentru tranzacţii SWIFT.

Planul implică plăţi denominate în rupii şi în ruble folosind sistemul de mesagerie rusesc SPFS. Oficialii băncii centrale ruse vor vizita probabil India săptămâna viitoare pentru a discuta detaliile.

Banca Centrală a Indiei se întâlneşte în mod regulat cu directori din sistemul său bancar pentru a discuta chestiuni, inclusiv expunerea la Rusia şi riscurile provocate de sancţiuni.

India este dornică să continue comerţul bilateral cu Rusia din cauza dependenţei sale de armele ruseşti şi a perspectivei de a cumpăra petrol mai ieftin pe măsură ce preţurile de pe pieţele internaţionale cresc.

Guvernul premierului Narendra Modi a respins presiunile din partea naţiunilor occidentale, argumentând că achiziţiile de arme din Rusia sunt necesare pentru a contracara puterea militară în creştere a Chinei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO