Business Internaţional

Rusia ameninţă din nou că închide robinetul de gaze pentru Ucraina

Rusia ameninţă din nou că închide robinetul de gaze...

Autor: Florentina Dragu

23.12.2014, 18:24 195

"Potrivit acordului cu Ucraina, livrările din ianuarie vor fi oprite în situaţia în care datoria de 1,65 miliarde de dolari nu este soluţionată", a declarat Novak.

Rusia a reluat pe 9 decembrie livrările de gaze către Ucraina, după o întrerupere de şase luni cauzată de o dispută privind preţul gazului şi de datoria neplătită de guvernul de la Kiev către Gazprom, în valoare totală de 5,3 miliarde de dolari.

Livrările de gaze au fost reluate în urma semnării unui acord cu guvernul ucrainian, în baza căruia Ucraina s-a angajat să achite Rusiei 3,1 miliarde de dolari până la finele anului.

Prima tranşă, de 1,45 miliarde de dolari a fost plătită în noiembrie, restul sumei urmând să intre în conturile Gazprom în această lună.

Potrivit lui Novak, Ucraina va plăti în primul trimestru al anului viitor între 340 şi 360 dolari pentru 1.000 metri cubi de gaz rusesc.

În aprilie, când acordul actual cu Ucraina expiră, preţul gazelor va urca probabil la 440 dolari, a spus ministrul Energiei, menţionând că Rusia este dispusă să negocieze un nou discount.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO