Business Internaţional

Rusia ar pierde 160 miliarde de dolari pe an, la un preţ mediu al petrolului de 45 dolari pe baril

Rusia ar pierde 160 miliarde de dolari pe an, la un preţ...

Autor: Luiza Chiroiu

05.02.2015, 00:00 264
Veniturile din exporturi ale Rusiei ar urma să scadă cu 160 miliarde de dolari pe an, dacă preţul mediu al barilului de petrol se va situa la 45 de dolari, în condiţiile în care exporturile totale se ridică la 500 mliarde dolari, a declarat Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale a Rusiei. „Declinul preţului petrolului de la 100 de dolari la 45 de dolari pe baril conduce, potrivit estimărilor noastre, la o scădere cu 160 de miliarde de dolari pe an a veniturilor din exporturile de petrol“, a afirmat Nabiullina, potrivit Sputnik News. Guvernatorul băncii centrale a Rusiei a subliniat impactul semnificativ pe care un preţ mediu al petrolului de 45 de dolari pe baril l-ar avea asupra economiei ruse, care se bazează pe exporturile de petrol şi gaze naturale.
 
„Este o sumă mare. Dat fiind că exporturile generează venituri în valoare de aproximativ 500 de miliarde de dolari, vă puteţi imagina ce impact va avea scăderea preţului petrolului asupra balanţei noastre de plăţi şi a economiei naţionale“, a declarat Nabiullina. Economia Rusiei a fost afectată de scăderea cotaţiilor petrolului, precum şi de deprecierea semnificativă a rublei faţă de dolar şi euro şi de sancţiunile economice internaţionale, care au limitat accesul companiilor ruseşti la finanţare pe pieţele externe, în urma implicării Moscovei în conflictul din Ucraina. Din 2010, preţul petrolului s-a menţinut stabil, în jurul valorii de 110 dolari pe baril, însă de la mijlocul anului trecut a început să scadă, pe fondul surplusului de petrol de pe piaţă. La jumătatea lunii ianuarie, preţul petrolului Brent a coborât până la 45,19 dolari pe baril, minimul ultimilor aproape şase ani. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO