Business Internaţional

Rusia asistă la un exod masiv al „creierelor“, care-i va secătui economia

Rusia asistă la un exod masiv al „creierelor“,...

Autor: Catalina Apostoiu

14.04.2022, 22:46 3052

Zeci de mii de ruşi şi-au părăsit ţara în ultima perioadă, încercând să scape de efectele în curs de amplificare ale invadării Ucrainei de către preşedintele Vladimir Putin, scrie Financial Times.

Exodul, dacă se va dovedi permanent, va avea un impact semnificativ pe termen lung asupra unei economii deja lovite de sancţiunile UE şi SUA, care i-au afectat piaţa de acţiuni şi moneda şi i-au tăiat accesul la finanţare occidentală, avertizează oficiali şi analişti.

„În prima săptămână de după izbucnirea războiului, oamenii au fost şocaţi. În a doua săptămână, au început să plece rapid din ţară şi a fost o adevărată nebunie“, po­vesteşte Konstantin Siniushin, investitor tech rus.

Chiar şi înainte de invazie şi sancţiunile internaţionale, economia rusă se confrunta cu două mari probleme, potrivit analiştilor: o necesitate de a dezvolta noi industrii pentru reducerea dependenţei de exporturi de hidrocarburi şi alte resurse naturale şi o populaţie activă în scădere. Pierderea a zeci de mii de oameni educaţi şi bine pregătiţi va înrăutăţi situaţia, spun economiştii.

„Sancţiunile vor limita sever capacitatea Rusiei de a importa tehnologie, în timp ce exodul creierelor va seca Rusia de capital uman“, arată Elina Ribakova, economist la Institute of Inter­national Finance.

Dacă miile de ruşi tineri care au plecat deja aleg să nu se întoarcă, lovitura economică va fi una de durată, avertizează economiştii.

Chiar şi înainte de criza actuală, UE încerca să declanşeze un exod al creierelor din Rusia pentru a-l priva pe Putin de talente, spun observatorii. O opţiune pentru potenţiale sancţiuni împotriva Moscovei studiată anterior de Bruxelles includea o politică relaxată de vize pentru ruşii tineri, educaţi doritori să studieze sau să muncească în bloc, potrivit surselor implicate în discuţii.

Ilia Krasilşchik, un executiv rus din domeniul tech, spune că cei care au plecat nu se pot plânge pentru că au fost în cea mai bună situaţie posibilă, în sensul că au putut pleca rapid şi că ceea ce au lăsat în urmă nu a fost bombardat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO