Business Internaţional

Rusia aşteaptă revenirea pe creştere în 2016, după - 3% în 2015

Rusia aşteaptă revenirea pe creştere în 2016, după -...

Autor: Sebastian Tănase

20.04.2015, 00:04 391
Economia rusă şi-a continuat declinul în primul trimestru din 2015, iar rubla s-a depreciat cu aproximativ 5% săptămâna trecută ca urmare a deciziei guvernatorului băncii naţionale a Rusiei, Elvira Nabiullina, de a reduce dobânda de referinţă practicată de instituţie, în condiţiile aprecierii constante din ultimele luni.

Anunţul a fost făcut la doar o zi după ce preşedintele Vladimir Putin a dat asigurări naţiunii că cea mai dificilă perioadă a crizei a fost depăşită, scrie Financial Times.

Cele mai recente rapoarte statistice arată că cetăţenii ruşi au devenit mai prudenţi în ceea ce priveşte cheltuielile de consum în luna martie, în pofida recentei stabilizări a rublei. Economiştii apreciază că în primul trimestru al acestui an PIB-ul ţării s-a micşorat cu 2% până la 4%.

Datele publicate vineri apar la doar o zi după ce Vladimir Putin a petrecut aproximativ o oră într-o conferinţă televizată.

„Nimic nu a dat greş, totul funcţionează. Am depăşit perioada critică a problemelor noastre“, a afirmat Putin.

Mai mulţi consilieri din echipa de politică economică a preşedintelui rus au vorbit în ultimele săptămâni despre revenirea economică pe măsură ce rubla a recăpătat teren în faţa dolarului.

„În general, situaţia economică nu mai este atât de rea“, a spus vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici.

Rubla rusească a pierdut anul trecut peste 50% din valoare în faţa dolarului american pe fondul avalanşei de sancţiuni internaţionale impuse Rusiei pentru intervenţia din estul Ucrainei cât şi al colapsului suferit de preţul barilului de petrol, care are o pondere de peste 60% la veniturile bugetare ale guvernului de la Kremlin.

Moneda rusă era cotată vineri la 51,44 ruble pentru un dolar, în creştere faţă de minimul record înregistrat în decembrie anul trecut.   

Vicepremierul Dvorkovici a afirmat că, deşi sancţiunile occidentale au îngreunat accesul companiilor ruseşti la finanţare externă, acestea sunt în plin proces de adaptare şi de reducere a costurilor. Conform politicianului, guvernul se aşteaptă ca PIB-ul să nu scadă mai mult de 3%, în timp ce anul viitor preconizează o creştere între 0,5% şi 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO