Business Internaţional

Rusia atacă ”din greşeală” o altă ţară decât Siria

Rusia atacă ”din greşeală” o altă ţară decât Siria

Autor: Greta Bogdan

09.10.2015, 16:01 8415

Patru rachete din cele 26 lansate de Rusia de pe nave de război, în contextul conflictului din Siria, s-au prăbuşit “din greşeală” într-o zonă rurală din nordul Iranului, după cum a declarat un oficial de rang înalt al SUA, scrie NYT.

Cu toate astea, oficialii ruşi şi cei iranieni au infirmat zvonul, spunând că declaraţiile americanilor nu au niciun sens.

Totuşi, este încă neclar unde au aterizat aceste rachete sau dacă au existat pagube şi victime în urma incidentului.

Reprezentanţii Statelor Unite spun că traictoria rachetelor lansate de pe nave de război numite Kalibrs a fost deviată, parcurgând mai multe porţiuni din nordul Iranului şi Irak-ului, cu destinaţia finală Siria.

Din cele 26 de rachete lansate iniţial, oficialii spun că patru dintre ele au deviat şi au lovit nordulul Iranului, potrivit surselor tehnice, precum radarul şi imaginile din satelit.

Oficialii au comentat acest incident şi au oferit informaţii militare doar sub condiţia anonimatului.

Ştirile despre prăbuşirea rachetelor, relatate prima dată de CNN, au arătat că Secretarul american al Apărării, Ashton B. Carter, a criticat aspru acţiunea, numind comportamentul Rusiei “neprofesionist” în operaţiunea din Siria.

Prezent la o conferinţă NATO la Bruxelles, Carter a spus că Moscova a lansat rachetele fără a transmite mai întâi un avertisment. “În următoarele zile, ruşii vor începe să suporte consecinţele faptelor lor”.

Oficialii americani au mai spus, de asemenea, că astfel de probleme cu navele de război ruse puteau fi anticipate, având în vedere că nu au mai fost folosite în război. “Acesta a fost primul test de funcţionare din timpul operaţiunilor de război”, a declarat un alt oficial rus.

Unii analişti ruşi spun că Kremlinul se foloseşte de pretextul războiului din Siria pentru a testa o nouă generaţie de armament militar pe care Rusia l-a achiziţionat în anul 2010, după ce câţiva ani la rând ţara a obţinut un profit uriaş în urma tranzacţiilor cu petrol. 

AFACERI DE LA ZERO