Business Internaţional

Rusia autorizează Sputnik Light, vaccin cu o singură doză şi eficienţă 79%

Rusia autorizează Sputnik Light, vaccin cu o singură doză şi eficienţă 79%

Autor: Dorin Oancea

07.05.2021, 21:10 3056

Rusia a autorizat utilizarea unui vaccin pentru coronavirus într-o singură doză, numit „Sputnik Light”, potrivit fondului suveran al ţării, scrie CNBC.

Fondul rus de investiţii directe (RDIF) a declarat că Sputnik Light, dezvoltat de Institutul de Cercetare Gamaleya din Moscova, are o rată de eficacitate de 79,4% şi ar costa mai puţin de 10 dolari pe doză.

RDIF a declarat că varianta Light, derivată din vaccinul Sputnik V, cu două doze, este compatibilă cu cerinţele standard de stocare şi logistică şi că va permite imunizarea unui număr mai mare de oameni într-un interval de timp mai scurt, menţionând că poate fi expediat rapid.

RDIF a declarat că în Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Ghana, printre alte ţări, se desfăşoară studii de fază III, care implică 7.000 de persoane. Rezultatele intermediare erau aşteptate la sfârşitul acestei luni.

Rezultatele din faza I şi faza II ale Sputnik Light au descoperit că este sigur pentru toţi subiecţii şi nu au fost înregistrate evenimente adverse grave.

Kirill Dmitriev, CEO al RDIF, a spus că, deşi Sputnik Light va avea „un preţ accesibil” de sub 10 dolari, vaccinul cu două doze Sputnik V „rămâne principalul vaccin în Rusia”.

„Vaccinul Sputnik Light va fi exportat către partenerii noştri internaţionali pentru a contribui la creşterea ratei vaccinărilor în mai multe ţări în lupta cu pandemia şi cu noile tulpini de coronavirus”, a adăugat el.

RDIF a declarat că peste 20 de milioane de oameni din întreaga lume au primit prima doză de vaccin Sputnik V.

AFACERI DE LA ZERO