Business Internaţional

Rusia avertizează că ar putea suspenda contactele diplomatice cu Statele Unite

Rusia avertizează că ar putea suspenda contactele diplomatice cu Statele Unite

Autor: Mediafax

08.10.2016, 17:31 456

"Prin acuzaţiile care cataloghează crime de război activităţile ruse din Siria Departamentul de Stat trebuie să înţeleagă că acest lucru poate conduce la organizarea unui referendum în Rusia cu următoarea întrebare: «Trebuie să oprim telefoanele la Ministerul de Externe?»", a transmis Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Declaraţiile secretarului de Stat american, John Kerry, privind posibile crime de război care ar fi fost comise de Rusia în Siria ar putea atrage "consecinţe juridice", a avertizat vineri seară diplomaţia rusă.

"Rusia consideră că afirmaţiile lui John Kerry privind presupuse crime de război comise de Rusia în Siria ar putea atrage consecinţe juridice", a reacţionat Ministerul rus de Externe. "Moscova consideră inacceptabile remarcile Washingtonului referitoare la politicile Rusiei în Siria", a transmis, la rândul său, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

Rusia şi Siria ar trebui investigate pentru crime de război, a afirmat vineri secretarul de Stat american, John Kerry, după o serie de atacuri care au vizat unităţi medicale în cadrul războiului sirian. John Kerry a făcut declaraţiile în contextul în care armata siriană este acuzată că ar fi atacat un spital din regiunea Alep, incident soldat cu 20 de morţi şi sute de răniţi. "Este vorba de acte care necesită o investigaţie adecvată pentru crime de război; cei care comit astfel de acte trebuie să fie traşi la răspundere", a subliniat John Kerry, afirmând că Rusia şi Siria sunt obligate să ofere explicaţii. "Este vorba de o strategie intenţionată de a teroriza civilii şi pe oricine stă în faţa obiectivelor militare ale Rusiei şi Siriei", a acuzat şeful diplomaţiei americane.

În paralel, Rusia a respins acuzaţiile SUA privind atacuri cibernetice care ar fi fost comandate de Moscova, catalogându-le drept "absurde", lipsite de fundament şi tentative de alimentare a "isteriei antiruse".

Recent, Rusia a depus o reclamaţie oficială la Naţiunile Unite, după o serie de critici făcute de Zeid Ra'ad al-Hussein, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului. Oficialul ONU criticase susţinerea pe care Donald Trump, candidatul republican la funcţia de preşedinte al SUA, şi lideri europeni ar fi oferit-o Rusiei.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dispus luni suspendarea unui acord privind distrugerea materialelor nucleare, denunţând acţiuni "neprietenoase" din partea Statelor Unite, a anunţat Kremlinul, în timp ce schimburile bilaterale de informaţii militare în Siria au fost oprite. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a anunţat că Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care suspendă acordul din anul 2010 ce prevede distrugerea plutoniului folosit pentru arme nucleare, invocând acţiuni "neprietenoase" din partea Washingtonului care au condus la deteriorarea relaţiilor. "Acordul este suspendat din cauza apariţiei unor ameninţări la adresa siguranţei strategice şi ca rezultat al acţiunilor neprietenoase din partea Statelor Unite faţă de Federaţia Rusă", a anunţat preşedinţia Rusiei. În paralel, schimbul de informaţii militare între Statele Unite şi Rusia pe tema situaţiei din Siria a fost suspendat, a anunţat Ghennadi Gatilov, adjunct al ministrului rus al Apărării.

Săptămâna trecută, oficiali americani au declarat că Administraţia Barack Obama a început să ia în considerare acţiuni dure, inclusiv opţiuni militare, pe fondul operaţiunilor siriene şi ruse asupra oraşului Alep. Rusia a transmis că nu este de acord cu un armistiţiu de şapte zile în zona Alep, deoarece o astfel de pauză ar permite regruparea "forţelor teroriste", o referire inclusiv la insurgenţii susţinuţi de Occident. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

Relaţiile dintre Occident şi Rusia sunt tensionate din cauza crizelor din Ucraina şi Siria.

AFACERI DE LA ZERO