Business Internaţional

Rusia începe cel mai ambiţios program de înarmare de la epoca sovietică încoace. Vedeţi aici lista de cumpărături – galerie FOTO

Avionul de lupta Suhoi 35

Programul de înarmare al Rusiei

Autor: Radu Racu

02.03.2011, 14:25 298

Ursul rusesc se pregăteşte să-şi scuture blana, scrie ChristianScience Monitor. Armata rusă a lansat cel maiambiţios program de înarmare de la epoca sovieticăpână în prezent, care include un buget de 650 de miliarde de dolaripentru dispozitive moderne de luptă.

Pe scurt, lista de cumpărături a armatei ruse include 1.000 deelicoptere noi, 600 de avioane deluptă, 100 de nave de război şi 8submarine nucleare dotate cu rachetebalistice.

Analiştii spun că Rusia, considerată în prezent a cincea mareputere militară a lumii, este prea dependentă de vechiledispozitive din perioada Războiului Rece.

"Timp de aproape două decenii nu am avut o modernizare reală,cel puţin nimic care să semene cu ce se va întâmpla acum", spuneValentin Rudenko, directorul agenţiei militare de informaţiiInterfax.

Planul anunţat săptămâna trecută de ministrul adjunct alApărării Vladimir Popovkin prevede atât înnoireaarsenalului nuclear cât şi dotarea forţelorconvenţionale.

Programul uriaş de cheltuieli vine pe fondulrestructurării armatei, proces în cadrul căruia200.000 de ofiţeri au fost lăsaţi la vatră iar 9 din 10 maşini deluptă care datau din perioada sovietică au fost scoase din uz.

Cea mai mare parte a fondurilor va fi folosită pentrudotarea forţelor navale.

Rusia vrea să cumpere 35 de corvete navale, 15fregate şi 4 transportoareMistral capabile să transporte vehicule de asalt de tipamfibie. O navă de luptă de acest tip, produsă în Franţa, costă 750de milioane de euro, însă eficienţa lor este pusă la îndoială deexperţi militari pentru că necesită o mare desfăşurare de forţedoar pentru a asigura protecţia unui transport.

Noile submarine pe care ruşii vor să le cumpere trebuie să fiecapabile să lanseze noile rachete nucleare Bulava,care a picat însă jumătate din testele făcute până acum.

O parte din analişti atrag atenţia însă ca mare parte dinmodelele căutate de Rusia sunt însă bazate pe scheme vechi, dinvremea Războiului Rece, cum este elicopterul de luptăMi28, elicopterul de transportMi26 sau avionul de luptă SuhoiSu-35.

Alexander Golts, expert militar la o revistă deprofil, spune că de fapt singurele unităţi cu adevărat moderne carevor fi cumpărate de armata rusă sunt controversatele rachete Bulavaşi avioanele de luptă de "a cincea generaţie" despre care se spunecă Rusia le construieşte în colaborare cu India. Cu toate acestea,nu se ştiu foarte multe despre această " a cincea generaţie", dacăeste ceva pe măsura modelelelor americane F22 sauF35, spune Golts.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO