Business Internaţional

Rusia îşi va muta exerciţiile militare navale departe de ţărmul irlandez

Rusia îşi va muta exerciţiile militare navale departe...

Autor: Alexandru Gologan

30.01.2022, 08:16 65

Rusia a mutat departe de coasta irlandeză un exerciţiu militar naval anunţat, după mai multe presiuni venite din partea politicienilor şi pescarilor. Noua locaţie de desfăşurare a manevrelor se află în afara Zonei Economice Exclusive (ZEE).

Rusia a informat săptămâna trecută Irlanda că va desfăşura exerciţii militare navale la aproximativ 240 de kilometri de coasta de sud-vest, în zona sa economică exclusivă, dar nu în apele sale teritoriale, ceea ce înseamnă că astfel de manevre sunt permise sub incidenţa dreptului internaţional.

„Rusia nu va desfăşura exerciţii militare navale în apele internaţionale din Marea Irlandei săptămâna viitoare, în urma unei cereri venite din partea guvernului irlandez de a reloca manevrele. Decizia de mutare a exerciţiului trebuie tratată ca un gest de bunăvoinţă”, a declarat sâmbătă ambasadorul Moscovei în Irlanda, Yuri Filatov.

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a salutat pe Twitter decizia Moscovei de a muta exerciţiul.

Acţiunile Moscovei în zonă nu erau oricum binevenite, mai ales în contextul în care Statele Unite şi aliaţii occidentali se tem de Rusia, care ar putea să se pregătească să invadeze Ucraina după ce a adunat peste 100.000 de militari în apropierea graniţelor sale răsăritene. Rusia a negat în repetate rânduri că ar plănui o invazie asupra vecinului său.

Autorităţile din Irlanda împreună cu pescarii locali au făcut presiuni la nivel diplomatic pentru a muta manevrele, ca să nu îngreuneze activităţile de pescuit ale navelor irlandeze în zonele consacrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO