Business Internaţional

Rusia propune naţionalizarea fabricilor cu capital străin care îşi închid activitatea: „Aceasta este o măsură extremă, dar nu vom tolera să fim loviţi pe la spate şi ne vom proteja oamenii”

Rusia propune naţionalizarea fabricilor cu capital...

Autor: Mediafax

08.03.2022, 18:58 568

Un membru de rang înalt al partidului de guvernământ din Rusia a propus naţionalizarea fabricilor deţinute de străini care îşi închid operaţiunile în ţară din cauza a ceea ce Kremlinul numeşte o operaţiune militară specială în Ucraina, scrie Reuters.

Mai multe companii străine, printre care Toyota, Nike şi retailerul IKEA au anunţat închiderea temporară a magazinelor şi fabricilor din Rusia pentru a pune presiune asupra Kremlinului să oprească invazia în Ucraina.

Într-o declaraţie publicată luni seara pe site-ul web al Rusiei Unite, secretarul consiliului general al partidului de guvernământ, Andrei Turchak, a declarat că închiderea operaţiunilor este un "război" împotriva cetăţenilor Rusiei.

Declaraţia a menţionat companiile alimentare private finlandeze Fazer, Valio şi Paulig ca fiind cele mai recente care au anunţat închideri în Rusia.

"Rusia Unită propune naţionalizarea unităţilor de producţie ale companiilor care îşi anunţă ieşirea şi închiderea producţiei în Rusia în timpul operaţiunii speciale din Ucraina", a declarat Turchak. "Aceasta este o măsură extremă, dar nu vom tolera să fim loviţi pe la spate şi ne vom proteja oamenii. Acesta este un război real, nu împotriva Rusiei în ansamblu, ci împotriva cetăţenilor noştri", a mai spus el.

"Vom lua măsuri dure de represalii, acţionând în conformitate cu legile războiului", a mai spus Turchak.

Şeful Paulig a declarat pentru Reuters într-un e-mail că acest lucru nu va schimba planurile sale de retragere din Rusia. Fazer şi Valio nu au dorit să comenteze, contactaţi de Reuters.

Fazer, care produce ciocolată, pâine şi produse de patiserie, are trei fabrici de panificaţie în Sankt Petersburg şi una în Moscova, având aproximativ 2.300 de angajaţi.

Valio are o fabrică de brânzeturi şi are 400 de angajaţi în Rusia, iar Paulig are o prăjitorie de cafea şi angajează 200 de persoane în ţară.

Săptămâna trecută, Finlanda, care nu este membră NATO şi care are o graniţă comună cu Rusia, a acceptat să îşinconsolideze legăturile de securitate cu Statele Unite, în timp ce urmăreşte invazia Rusiei în Ucraina.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO