Business Internaţional

Rusia renunţă la măsura care a aruncat în aer preţul cerealelor

Rusia renunţă la măsura care a aruncat în aer preţul cerealelor

Autor: Gabriel Razi

29.05.2011, 13:24 515

Vladimir Putin a anunţat că începând cu luna iulie Rusia varenunţa la interdicţia de export de cereale impusă în luna august aanului trecut ca urmare a pierderii unei mari părţi din recoltă caurmare a fenomelor meteo extreme, informează CNN.

"Vom ridica interdicţia de export de la 1 iulie. Aceasta esteuna dintre măsurile pentru a susţine producătorii agricoli care aupotenţial să iasă la export", a declarat Putin.

Embargoul de export impus anul trecut de autorităţile de laMoscova a aruncat în aer preţul cerealelor pe pieţeleinternaţionale în condiţiile în care Rusia este al treileaexportator de grâu la nivel mondial.

Preţul grâului a crescut la nivel internaţional în medie cu36,5% din luna august până în prezent, în timp ce cotaţiainternaţională a porumbului a avansat cu 80% în aceeaşi perioadă,conform datelor FMI.

De celalaltă parte, producţia internă de cereale a Rusiei s-aridicat anul trecut la 61 de milioane de tone, în scădere cuaproape 40% faţă de 2009, potrivit datelor ministeruluiagriculturii din Rusia.

La rândul său, Viktor Zubkov, ministrul agriculturii rus, adeclarat că deşi la începutul acestui an condiţiile meteo nu aufost prielnice, însămânţarea merge bine şi că acest an va fi unulbun pentru agricultura din Rusia.

Autorităţile de la Moscova estimează că în acest an recoltatotală de cereale se va ridica la 85 de milioane de tone, cuaproape 25% mai mult ca anul trecut. Analiştii în domeniu seaşteaptă ca producătorii ruşi să exporte în acest an 10-13 milioanede tone de cereale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO