Business Internaţional

Rusia se baricadează şi mai tare în faţa sancţiunilor occidentale. Acum vrea să-şi blindeze exporturile de petrol

Rusia se baricadează şi mai tare în faţa...

Autor: Bogdan Cojocaru

18.07.2022, 00:05 2260

Guvernul rus, prevăzând că va ajunge sub tirul sancţiunilor occiden­tale, s-a pregătit din vreme pentru invadarea Ucrainei, construind ceea ce este cunoscut drept „Fortăreaţa Rusia“. A creat o variantă rusă a in­ternetului, pe care o controlează, a întărit cenzura, a sufocat presa, a creat propriul sistem de plăţi, inde­pendent de companiile mari vestice, şi-a diversificat rezervele valutare, îndepărtându-se de dolar, şi a creat noi rute pentru a-şi exporta petrolul şi gazele naturale către Asia.

Acum, pentru că Vestul caută să restricţioneze fluxul de petrodolari că­tre Moscova şi maşinăria ei de răz­boi, guvernul rus a elaborat un plan de a crea o referinţă naţională pentru cotaţiile ţiţeiului, scrie Bloomberg.

Ministerele cheie, producătorii autohtoni de petrol şi banca centrală intenţionează să lanseze o platformă naţională de tranzacţionare a petro­lu­lui în octombrie, potrivit unui do­cument văzut de Bloomberg News. De asemenea, Rusia va încerca a­tra­ge parteneri străini care să-i cum­pere petrolul pentru a obţine volume de tranzacţionare suficiente pentru a stabili un etalon de preţ în perioada martie – iulie 2023. În prezent, re­perele principale sunt WTI, pentru ţiţeiul tranzacţionat pe piaţa ame­ri­cană, şi Brent – petrol european -, pentru piaţa internaţională. Rusia a încercat – şi până acum nu a reuşit – să stabilească un punct de referinţă pentru amestecul său de ţiţei din Ural în ultimii 10 ani, dar ideea a devenit mai atractivă pentru pro­ducătorii săi şi pentru factorii de decizie după ce ţara a fost lovită de o serie de sanc­ţiuni din partea ţările occidentale, cu planuri în curs pentru a impune un plafon de preţ petrolului rusesc.

Discuţiile recente au în vedere limitarea preţului ţiţeiul rusesc la 40-60 de dolari pe baril, deşi oficialii ruşi au spus că o astfel de propunere este sortită eşecului şi va avea ca rezultat preţuri şi mai mari.

Pentru ca noul etalon să fie re­cunoscut la nivel global, Rusia tre­buie să stabilească un cadru legal înainte de lansarea platformei, ceea ce guvernul nu a făcut încă.

Plat­for­ma de tranzacţionare ar trebui, de asemenea, să acumuleze un volum de tranzacţionare suficient de mare, ceea ce Rusia nu a reuşit să facă în trecut la alte burse de mărfuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO