Business Internaţional

Rusia se pregăteşte de reduceri bugetare, care ar putea lovi chiar şi apărarea

Rusia se pregăteşte de reduceri bugetare, care ar putea...

Autor: Catalina Apostoiu

31.10.2016, 19:00 683

Rusia se pregăteşte de reduceri dramatice ale cheltuielilor guvernamentale în următorii trei ani în contextul eforturilor de diminuare a unui deficit bugetar alimentat de declinul preţurilor petrolului şi de recesiune, scrie Financial Times.

Ample reduceri ar putea urma pentru sectoarele sănătăţii, educaţiei şi chiar şi apărării, acesta din urmă pregătindu-se pentru o diminuare cu 27% a cheltuielilor anul viitor, potrivit unui proiect de buget înaintat parlamentului la finalul săptămânii trecute.

Amploarea măsurilor de austeritate propuse, într-o vreme în care recesiunea din Rusia este pe sfărşite, însă veniturile continuă să scadă, evidenţiază cât de puternic au fost afectate finanţele publice ale ţării de declinul preţurilor petrolului.

Guvernul rus anticipează o scădere cu 0,6% a PIB-ului în acest an, a treia scădere anuală consecutivă, deşi estimează o revenire la creştere anul viitor, cu un avans de 0,6%.

Potrivit analiştilor, Duma s-ar putea opune reducerilor de cheltuieli militare. 

Dacă proiectul de buget este aprobat, până în 2019 cheltuielile militare reale ale Rusiei ar putea fi cu peste 15% mai mici decât vârful atins în 2015, potrivit lui Julian Cooper, expert în domeniul cheltuielilor militare ruse la University of Birmingham.

Alte măsuri, cum ar fi vânzarea de acţiuni Rosneft, compania petrolieră de stat, ar putea contribui de asemenea la reducerea deficitului, însă numai pe termen scurt.

Ca parte a planului de reducere a deficitului fiscal al Rusiei de la 3,7% din PIB în acest an la 1,2% în 2019, proiectul de buget prevede o reducere de 1% a cheltuielilor federale totale în 2017 şi de încă 1,3% şi 0,33% în 2018 şi 2019.

Potrivit Higher School of Economics, o universitate din Moscova, reducerile totale ar aduce cheltuielile pe sănătate şi educaţie la cele mai scăzute niveluri ca procent din PIB din 2006.

Spre deosebire, cheltuielile din sectorul apărării rămân ridicate după standarde internaţionale, reprezentând 23,7% din cheltuielile bugetare totale şi 4,7% din PIB în acest an.

În 2017, cheltuielile din domeniul militar ar urma să reprezinte 3,3% din PIB.

Amploarea reală a cheltuielilor militare rămâne neclară din moment ce anumite cheltuieli rămân în afara bugetului naţional pentru apărare, iar Moscova a secretizat 17% din proiectul de buget pe 2017.

Multe semne de întrebare rămân cu privire la capacitatea Moscovei de a menşine deficitul la 3,7% din PIB în acest an şi cu atât mai mult de a-l reduce cu cât se intenţionează în anii următori. 

Vicepremierul rus Igor Şuvalov a declarat recent că dacă vânzarea a 19,5% din Rosneft nu va fi finalizată până la sfârşitul anului, Rosneft însăşi ar putea fi nevoită să achiziţioneze acţiunile pentru buget şi să transfere participaţia către un investitor din afară mai târziu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO