Business Internaţional

Rusia se pregăteşte de un război economic majorând rezervele de aur

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

14.11.2014, 00:02 2110

Rusia profită de preţul scăzut al aurului pentru a umple cuferele băncii centrale cu lingouri de metal preţios, pregătindu-se astfel pentru posibilitatea unui război economic de lungă durată cu Occidentul, scrie The Telegraph.

Rusia a fost ţara care a cumpărat cel mai mult aur în trimestrul trei, 55 de tone, arată cel mai recent raport al Consiliului Mondial al Aurului. Stocurile de metal pre­ţios ale Rusiei s-au triplat în ultimul deceniu la aproximativ 1.150 de tone. Aceste rezerve i-ar putea oferi Kremlinului forţa necesară pentru a încerca să amortizeze deprecierea importantă a rublei faţă de euro şi dolar, de aproape 30% de la începutul anului.

Rubla se află sub o presiune intensă de când sancţiunile americane şi europene precum şi scăderea preţului petrolului au început să se simtă în economie. Veniturile din vânzarea de petrol şi gaze reprezintă aproximativ 45% din veniturile bugetare ale Rusiei.

În total băncile centrale au cumpărat 93 de tone de aur în trimestrul trei, al 15-lea trimestru consecutiv de cumpărări nete. Consiliul Mondial al Aurului arată că motivele pentru aceste cumpărări nete ţin de tensiunile geopolitice şi de încercările unor state, precum Rusia, de a-şi diversifica rezervele valutare, îndepărtându-se de dolar. 

„Băncile centrale şi-au sporit în mod constant rezervele de aur din 2009”, a declarat Alistair Hewitt, şeful departamentului de market intelligence. În cazul Rusiei, Hewitt spune că recentele creşteri ale rezervelor de aur ar putea fi semnul unui risc geopolitic sporit care a apărut de când Rusia a anexat Crimeea, declanşând disputa cu Ucraina şi cu Occidentul.

Preţul aurului a scăzut cu aproximativ 7% din octombrie, tranzacţio­nân­du-se la aproximativ 1.160 de dolari pe uncie, iar analiştii prognozează că 2014 va fi al doilea an consecutiv de reducere a cotaţiilor. În trei ani preţurile s-au retras cu aproximativ 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO