Business Internaţional

Rusia seamănă zâzanie în Occident chiar şi în lipsa unor acţiuni vizibile

Rusia seamănă zâzanie în Occident chiar şi în lipsa...

Autor: Catalina Apostoiu

17.01.2022, 21:55 4178

Prin intermediul controversatului gazoduct Nord Stream 2 (NS2), Rusia creează divergenţe între SUA şi Germania, Uniunea Europeană şi Germania, dar şi pe plan local, în interiorul coaliţiei germane şi Senatului american. Între timp, americanii pregătesc planuri de urgenţă pentru eventualitatea perturbării livrărilor de gaze ruseşti către Europa pe fondul conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

În cadrul vizitei sale în Rusia din această săptămână, ministrul german al afacerilor externe Annabella Baerbock va urma o cale urmată de predecesorii săi, una care a demonstrat că poate duce la tensiuni cu cel mai mare aliat al său occidental, SUA, scrie Bloomberg.

În contextul eforturilor administraţiei americane de a opri Rusia să invadeze Ucraina, apar din ce în ce mai multe îndoieli privi­toare la disponibilitatea Germaniei de a-l înfrunta pe preşedintele rus, Vladimir Putin.

Guvernul german neagă că ar exista divergenţe cu SUA privitoare la Rusia, însă unii analişti avertizează cu privire la un conflict inevitabil cu Washingtonul.

Divergenţe au devenit vizibile şi între UE şi Germania în legătură cu abodarea faţă de Rusia. Comisarul european pe afaceri externe Josep Borrell a contrazis recent Germania, spunând că soarta gazoductului NS2 este legată de evenimentele din Ucraina, potrivit EUObserver.

Pentru ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, această legătură nu există. „Nu ar trebui să implicăm NS2 în acest conflict“, a declarat aceasta.

Controversatul gazoduct creează divergenţe şi în sânul coaliţiei germane. Baerbock, co-lider al Verzilor, este mai critică cu privire la Moscova în public comparativ cu cancelarul german Olaf Scholz, ai cărui social democraţi s-au bucurat de o apropiere istorică faţă de Rusia, scrie Bloomberg.

Baerbock a indicat că NS2 nu poate merge mai departe dacă Rusia invadează Ucraina, în timp ce social democraţii au o abordare mai ambi­valentă, insistând asupra importanţei ga­zelor ruseşti pentru industria ger­mană. Diviziunile „slăbesc Germania şi UE“, arată Stefan Meister, expert pe Europa de Est în cadrul Consiliului German pentru Relaţii Externe (DGAP), relatează Financial Times.

NS2 împarte în două şi senatul american, democraţii respingând recent un proiect de lege care ar fi impus sancţiuni companiilor implicate în proiect, conform Deutsche Welle. Proiectul fusese iniţiat de republicanul Ted Cruz, acesta avertizând că numai impunerea imediată de sancţiuni poate schimba calculele lui Putin, în caz contrar Ucraina riscând să fie ştearsă comple de pe harta lumii.

Democraţii au indicat că legislaţia ar fi afectat relaţiile americanilor cu Germania.

Între timp, guvernul american a purtat discuţii cu mai multe companii internaţionale de energie cu privire la planuri de urgenţă pentru livrarea de gaze naturale Europei în cazul în care livrările ruseşti sunt perturbate de un conflict între Rusia şi Ucraina, notează Reuters.

Oficialii Departamentului american de Stat au întrebat companiile de unde ar putea fi asigurate livrări suplimentare în caz de necesitate.

Oficialii americani abordează marile companii producătoare de GNL şi ţări cum ar fi Qatar pentru a vedea dacă pot ajuta SUA. În cazul reducerii livrărilor de gaze ruseşti, cumpărătorii europeni ar avea nevoie de livrări mai mari de GNL. Exporturile americane de GNL sunt aşteptate să crească dramatic în acest an, americanii urmând să devină cei mai mari furnizori la nivel mondial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO