• Leu / EUR4.9405
  • Leu / GBP5.6264
  • Leu / USD4.5913
Business Internaţional

Rusia şi China condamnă parteneriatul AUKUS. Joe Biden şi Rishi Sunak răspund: Este esenţial pentru securitatea în zona Indo-Pacifică

Rusia şi China condamnă parteneriatul AUKUS. Joe Biden şi Rishi Sunak răspund: Este  esenţial pentru securitatea în zona Indo-Pacifică

Autor: Mihai Draghici

14.03.2023, 14:45 56

Rusia şi China au condamnat vehement, marţi, definitivarea parteneriatului strategic între Australia, Statele Unite şi Marea Britanie (AUKUS), prezentat de preşedintele american, Joseph Biden, şi de premierul britanic, Rishi Sunak, drept esenţial pentru securitatea în zona Indo-Pacifică.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, premierul britanic, Rishi Sunak, şi premierul australian, Anthony Albanese, au definitivat, în cadrul summitului de la San Diego (California), parteneriatul strategic AUKUS. Statele Unite, Australia şi Marea Britanie se vor asocia în scopul fabricării unei noi generaţii de submarine militare, denumită SSN-AUKUS, şi vor intensifica activităţile militare în regiunea Indo-Pacifică.

Australia ar urma să investească peste 100 de miliarde de dolari pentru achiziţionarea de submarine militare şi dezvoltarea capacităţilor industriale. În cadrul acordului, Australia va achiziţiona trei submarine militare cu propulsie nucleară din clasa Virginia, cu opţiunea de a comanda încă două submersibile. Submarinele vor fi livrate începând din anul 2030.

"Suntem într-un moment crucial în istorie, un moment în care intensificarea acţiunilor în sensul descurajării militare şi pentru promovarea stabilităţii vor avea efecte asupra perspectivelor de pace în următoarele decenii", a declarat preşedintele Biden, conform cotidianului The Washington Post.

"Demonstrăm încă o dată cum democraţiile pot furniza rezultate asupra propriei securităţi şi prosperităţi. Şi nu doar pentru noi, ci pentru întreaga lume. Ne putem baza permanent unii pe alţii", a precizat Biden, subliniind că noul parteneriat este esenţial pentru securitatea zonei Indo-Pacifică. "Acest prim proiect este doar începutul. Urmează mai multe parteneriate, potenţial suplimentar pentru pacea şi securitatea regiunii", a insistat liderul de la Casa Albă.

"China reprezintă cea mai mare ameninţare statală la adresa intereselor noastre economice şi este o ameninţare sistemică pentru ordinea mondială. Este îngrijorător comportamentul Chinei din ultima perioadă, acţionează într-un stil mai autoritarist pe plan intern şi mai incisiv la nivel internaţional", a afirmat, la rândul său, premierul britanic, Rishi Sunak, conform postului NBC News şi publicaţiei The Hill.

Premierul Rishi Sunak a anunţat suplimentarea cu aproape cinci miliarde de lire sterline (6,07 miliarde de dolari) a bugetului apărării în următorii doi ani, pentru contracararea ameninţărilor emergente generate de naţiuni ostile. Downing Street a anunţat că trei miliarde de lire sterline vor fi acordate pentru susţinerea parteneriatului AUKUS, iar 1,9 miliarde de lire pentru achiziţii de armament, în contextul scăderii stocurilor din cauza aprovizionării Ucrainei. "Investim mai mult în forţele noastre armate în următorii ani (...) Facem investiţii în apărare, pentru că eu cred că lumea a devenit mai volatilă", a argumentat Rishi Sunak.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9405
Diferență: 0,3045
Ieri: 4.9255
Azi: 4.5913
Diferență: 0,0196
Ieri: 4.5904
Azi: 5.6264
Diferență: 0,4481
Ieri: 5.6013
Azi: 5.0084
Diferență: 0,407
Ieri: 4.9881