Business Internaţional

Rusia suspendă activităţile în relaţia cu NATO, ca reacţie la expulzarea celor opt funcţionari diplomatici ruşi acuzaţi de spionaj

Rusia suspendă activităţile în relaţia cu NATO, ca...

Autor: Mediafax

18.10.2021, 17:43 100

Rusia suspendă activităţile în relaţia cu NATO, ca reacţie la expulzarea unor oficiali

Rusia a anunţat, luni, suspendarea activităţilor Misiunii diplomatice ruse la NATO şi ale Misiunii diplomatice a Alianţei Nord-Atlantice din Moscova, după expulzarea a opt funcţionari diplomatici ruşi acuzaţi de spionaj, informează cotidianul Le Figaro.

Măsurile vor intra în vigoare pe 1 noiembrie şi sunt o reacţie la decizia NATO din 6 octombrie de a expulza opt funcţionari ai Misiunii diplomatice a Rusiei acuzaţi că desfăşurau activităţi de spionaj, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

"Ca reacţie la anumite măsuri luate de Alianţa Nord-Atlantică, nu mai sunt îndeplinite condiţiile de bază pentru colaborare", a declarat Serghei Lavrov.

Practic, Rusia va suspenda pe termen nedeterminat activităţile Misiunii diplomatice de la sediul NATO din Bruxelles, precum şi cele ale Misiunii NATO din Moscova, care funcţionează în incinta Ambasadei Belgiei. "Am decis şi încheierea activităţilor Biroului de informare al NATO", a precizat Serghei Lavrov. NATO consideră că Biroul de informare din Moscova are rolul "îmbunătăţirii încrederii şi înţelegerii la nivel bilateral".

Alianţa Nord-Atlantică a expulzat, pe 6 octombrie, opt membri ai Misiunii diplomatice a Rusiei la NATO acuzaţi că erau "ofiţeri nedeclaraţi ai serviciilor de informaţii ruse". De asemenea, Alianţa Nord-Atlantică a limitat la zece numărul funcţionarilor diplomatici ruşi care puteau primi acreditări la Misiunea Rusiei.

Relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt tensionate de câţiva ani, pe fondul disensiunilor referitoare la activităţi militare şi la criza din Ucraina, iar contactele formale sunt limitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO