Business Internaţional

Rusia urmează să propună miercuri o rezoluţie pe tema luptei împotriva "terorismului" la ONU

Rusia urmează să propună miercuri o rezoluţie pe tema...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

30.09.2015, 09:55 79

Moscova urmează să propună o rezoluţie miercuri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pe tema unor căi de înfrângere a jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI) în Siria şi Irak, a anunţat el.

Reuniunea urmează să discute despre "soluţionarea conflictelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi lupta împootriva ameninţării teroriste".

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a îndemnat luni, în discursul pe care l-a susţinut la Adunarea Generală a ONU, pe membrii acesteia să se unească în lupta împotriva SI şi a propus o rezoluţie a Consiliului de Securitate în vederea formării unei coaliţii din care să facă parte, de asemenea, regimul preşedintelui sirian bashar al-Assad şi Iranul.

"Reuniunea va avea loc mâine (miercuri), iar noi vom prezenta un proiect de rezoluţie cu privire la lupta împotriva terorismului. Ne vom prezenta ideile şi va avea loc o discuţie", a declarat marţi Bogdanov, citat de RIA Novosti.

Era neclar, imediat, dacă acest proiect de rezoluţie este cel la care se referea Putin.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat că proiectul urmează să fie prezentat miercuri, dar fără să ofere detalii suplimentare.

Putin a îndemnat, în discursul său la ONU, la crearea unei coaliţii mai largi, susţinute de către ONU, şi ca occidentalii şi partenerii săi din regiune să-şi unească forţele cu ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru a lupta împotriva SI.

El a spus că Rusia nu exclude posibilitatea unor atacuri aeriene care să susţină forţele lui al-Assad în lupta lor împotriva rebelilor jihadişti, dar a anunţat că Moscova va trece la acţiune doar "respectând deplin normele legale internaţionale".

Emisarul Kremlinului la ONU Vitali Ciurkin anunţa luni că Rusia urmează să propună Consiliului de Securitate o rezoluţie în vederea creării unei coaliţii anti-SI care s-al includă pe al-Assad şi pe aliatul său Iranul.

Moscova a denunţat marţi Summitul dedicat luptei împotriva terorismului organizat de către preşedintele american Barack Obama la ONU, pe care l-a catalogat "lipsit de respect".

"Această iniţiativă subminează grav eforturile ONU în această direcţie", a declarat Ciurkin, citat de agenţiile de presă ruseşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO