Business Internaţional

Rusia vrea un control mai bun al pretului petrolului

25.09.2008, 18:33 15

Rusia, cel mai important furnizor de energie la nivel mondial, doreste sa i se acorde o mai larga autoritate in stabilirea pretului petrolului si va lucra impreuna cu Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru a duce la indeplinire acest lucru, conform declaratiei ministrului energiei Sergei Shmatko, scrie Bloomberg.
Ministrul energiei din Rusia lucreaza la un set de masuri - printre care si dezvoltarea campurilor petroliere - ce pot fi utilizate pentru cresterea sau reducerea rapida a productiei nationale de petrol, masuri pe care le va prezenta membrilor OPEC, in cadrul sedintei din decembrie a organizatiei, a declarat Shmatko. "Trebuie sa fie luat in considerare un factor de sorginte rusa" in determinarea pretului mondial al petrolului, "si poate nu doar unul", a afirmat ministrul.
Productia de petrol a Rusiei, cel de-al doilea exportator dupa Arabia Saudita, este in scadere pentru prima data in ultimul deceniu, pe fondul luptei pe care companiile o duc cu costurile si campurile petrolifere ajunse la maturitate. Guvernul acorda reduceri de impozite producatorilor pentru a incuraja dezvoltarea campurilor petrolifere in regiunile aferente.
In acelasi timp volatilitatea pretului petrolului face mai dificila misiunea companiilor de a planui cheltuielile necesare expansiunii. Pretul petrolului Ural brut, cea mai importanta sursa de export, a coborat cu 30% de la 4 iulie, cand a atins valoarea record de 142,94 dolari (97,5 euro) barilul. Aceste variatii ametitoare fac necesara adoptarea de catre Rusia a unor masuri pentru o mai puternica influentare a pretului, chiar a unora "neasteptate", spune Shmatko. La capatul celalalt al firului, presedintele OPEC, Chakib Khelil, a declarat ca pretul aurului negru ar putea sa se majoreze in conditiile in care investitorii se protejeaza impotriva dolarului american care isi continua procesul de depreciere.
"Pretul depinde de dolar, nu are nimic de-a face cu cererea si cu oferta", a afirmat Khelil, care ocupa si functia de ministru algerian al energiei. "daca dolarul pierde teren, petrolul castiga." Se poate observa ca o aprecie de 6,7% intr-o singura zi in cadrul tranzactiilor cu petrol cu livrare in noiembrie a coincis cu cea mai puternica depreciere a dolarului in fata monedei europene de la lansarea celei de-a doua in 1999.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO