Business Internaţional

Rusii incep sa desluseasca "misterele" sistemului financiar si ale oportunitatilor de investitii

03.12.2007, 15:27 15

Galina, o rusoaica ajunsa la varsta de pensionare, adica 55 de ani, nu a facut nicio economie, bazandu-se pe o pensie de stat, in aceasta situatie aflandu-se majoritatea oamenilor din tara, scrie BBC News.
Conform mai multor cercetari sociologice, aproximativ 40% dintre rusi nu au niciun fel de economii. Mai mult, doar o treime dintre aceia care au abilitatea de a face investitii si-au incredintat economiile bancilor comerciale, jumatate tinandu-si banii acasa. Unul dintre motivele lipsei de incredere in sistemul bancar, in piata financiara si in sistemul de pensii din Rusia este reprezentat de o colectie de amintiri urate din anii '90.
In momentul caderii Uniunii Sovietice in 1991, milioane de rusi si-au pierdut economiile in ruble, in urma hiperinflatiei si a lipsei de oportunitati de a investi sau a cheltui cauzata de un deficit de bunuri de consum si de inexistenta unei piete financiare functionale.
Criza financiara din 1998, cand rubla s-a depreciat rapid in fata monedei americane, a reprezentat o a doua lovitura pentru foarte multi rusi.
Mai mult, pe parcursul ultimului deceniu al secolului XX un numar semnificativ de oameni si-au pierdut economiile prin intermediul jocurilor piramidale, care promiteau nivele de profitabilitate ridicate, dar care se prabuseau foarte repede.
Pana acum, o perioada lunga de timp dolarul american - in bani lichizi, evident - era singurul mod prin care rusii aveau incredere sa faca economii. Dar, in ultimii ani, declinul dolarului si cresterea stabilitatii economice a tarii a transformat rubla in cea mai de incredere moneda de pe piata ruseasca. Jumatate dintre rusi spun ca rubla este cea mai sigura moneda in care poti sa faci economii, un sfert declarandu-se de partea monedei unice europene si doar cativa mentinandu-si increderea in dolar.
Insa problema de departe cea mai importanta este aceea a ratei ridicate a inflatiei - moneda nationala nu poate prezerva valoarea economiilor facute de catre oameni din moment ce rata inflatiei este mai mare decat cea a depozitelor bancare in ruble. Toti acesti factori pot explica inclinatia multor rusi de a considera ca investitiile in piata imobiliara reprezinta cea mai simpla modalitate de a obtine un nivel de profitabilitate ridicat.
Preturile denominate in dolari ale apartamentelor din Moscova aproape ca s-au dublat pe parcursul anului trecut, iar dupa o perioada de stagnare au inceput, recent, o noua ascensiune. Unii experti considera ca exista potential pentru o continuare a cresterii, din moment ce preturile sunt de trei ori mai mici prin comparatie cu Londra, de exemplu.
Insa oamenii nu-si investesc banii intr-un mod eficient, de pilda in proprietati imobiliare, din cauza lipsei de incredere in institutiile financiare, considera Irina Denisova, economistul-sef al Centrului pentru Cercetari Economice si Financiare din Moscova. "Oamenii incearca sa gaseasca o modalitate de a investi care sa nu depinda de autoritatile guvernamentale", spune ea. "Unii oameni prefera sa investeasca in viitorul copiilor lor, sperand ca la pensie sa fie sprijiniti de catre acestia."
Structura pietei financiare din Rusia nu este orientata spre consumatorii obisnuiti, atragand in cea mai mare parte investitorii institutionali, spune Ekaterina Pokoptseva, analist la Asociatia Bancilor din Rusia. Ea crede ca evenimentele recente au demonstrat ca rusii pot beneficia de pe urma investitiilor in obligatiuni emise de stat, la fel ca in timpul regimului comunist.
In urma cu cateva luni, cand Sverbank si VTB, doi dintre cei mai mari creditori detinuti de stat, au decis sa-si vanda actiunile, miscarea a atras un interes urias din partea publicului larg. VTB a vandut actiuni in valoare de 6 miliarde de dolari, dintre care 1,6 miliarde de dolari au fost achizitionate de catre 131.000 de investitori individuali. "Nu exista foarte multe alternative de a investi in Rusia, dar oamenii au incredere in bancile detinute de stat", a declarat Pokoptseva.
Un alt factor semnificativ care ii impiedica pe rusi sa-si investeasca economiile este lipsa informatiilor financiare din cauza lipsei oricarei experiente in acest segment. De exemplu, cercetarile arata ca 90% dintre rusi nu au achizitionat niciodata actiuni si nici nu intentioneaza sa faca acest lucru. Pana si piata creditelor ipotecare si de consum, care a cunoscut o ascensiune fulminanta recent, aproape ca nu exista cu ceva ani in urma.
Statisticile oficiale arata ca rusii aveau economii de 4.600 mld. ruble (179 mld. dolari) la sfarsitul lunii octombrie, in timp ce valoarea creditelor contractate era de 2.900 mld. ruble (113 mld. $). Insa ritmul de crestere al creditelor este mult mai mare decat cel al depozitelor.
Serghei, 33 ani, este unul dintre cei care apeleaza la servicii financiare, in incercarea de a obtine profitabilitate. "Economiile, pe care le tin la banca, nu au o valoare foarte ridicata. Totusi sper ca din acestia sa castig mai multi bani pentru perioada in care voi fi la pensie", a declarat el. Denisova considera ca majoritatea oamenilor tind sa nu investeasca suficient. "Acestia isi cheltuiesc banii acum, ceea ce nu este foarte bine", spune ea.
Mihail, care are 23 de ani si este student in Moscova, spune ca bursa sa de student merge in contul sau bancar, dar nu face economii, din moment ce banii sunt retrasi si cheltuiti foarte repede. "Cand o sa ma pensionez, o sa traiesc dintr-o pensie de stat", a spus el.
La fel ca Mihail, multi rusi nu se gandesc ca vor avea nevoie de economii pentru perioada in care vor iesi la pensie, din moment ce speranta de viata in aceasta tara este, pentru barbati, de 59 ani, in timp ce varsta de pensionare este de 60.
In perioada comunista nu era nevoie de economii, din moment ce sistemul de asigurari sociale lua locul acestora, fiecare beneficiind de o pensie de stat, spune Liudmila Rzhanitsina, cercetator-sef la Institutul Economic al Academiei de Stiinte din Rusia. In realitate, singurul lucru pentru care oamenii faceau economii era propria lor inmormantare.
Problema este insa reprezentata de valoarea pensiei de stat, care este mult mai mica acum decat in perioada Uniunii Sovietice. Mai mult, pensia medie din Rusia, comparata cu salariul mediu, a inregistrat o scadere accentuata in ultima perioada, dupa ce diferenta dintre ritmul de crestere al celor doua s-a intensificat.
Insa reformarea sistemului de pensii a adus schimbari semnificative ale pensiilor pe care cei care lucreaza in acest moment le vor primi, modificarile fiind in concordanta cu ritmul de crestere al salariilor acestora.
Rusia are aproximativ 40 de milioane de pensionari, la o populatie de 140 de milioane de locuitori, contributia la sistemul de pensii de stat fiind obligatorie. Expertii considera insa ca peste 50% dintre angajatii rusi sunt inca platiti in bani lichizi, pentru a se evita plata impozitelor. Cei din domeniul de afaceri considera, totusi, ca actualele taxe sunt imposibil de suportat.
Dar, dupa introducerea cotei unice de impozitare a venitului, din ce in ce mai multi rusi doresc sa fie platiti oficial, acest lucru influentandu-le viitorul prin obtinerea unei pensii de stat, ajutandu-i in acelasi timp si in eventualitatea contractarii unui credit. Stabilitatea economica de care Rusia s-a bucurat in ultimii ani a adus schimbari semnificative in sensul ca din ce in ce mai multi oameni reusesc sa supravietuiasca si sa faca si economii.
Acum, executivul nu mai intampina probleme urgente la nivel macroeconomic de genul celor de la inceputul anilor '90, putandu-si concentra atentia asupra oamenilor obisnuiti.
Dar guvernul mai are inca multe de facut, in incercarea de a face viata oamenilor mai sigura si mai predictibila din punct de vedere financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO