Business Internaţional

Rusii incep sa imparta bugetul pe 2007

26.09.2006, 19:41 18

Duma de stat a supus unui vot preliminar bugetul Rusiei pentru anul 2007, care ar putea fi cu 25% mai mare decat cel de anul acesta, titreaza The Moscow Times.
Noua majorare vine dupa ce valul de scumpiri de la inceputul anului la produsele energetice a apreciat considerabil veniturile statului, marind sumele disponibile pentru cheltuieli guvernamentale cu circa 40%.
Proiectul, care a fost aprobat cu o majoritate de 343 de voturi, 94 de deputati votand impotriva, presupune alocarea a 5.460 de miliarde de ruble (160 mld. euro) pentru buget, adica 17,5% din PIB-ul Rusiei. In acelasi timp, este luata in calcul crearea unui surplus de 1.500 de miliarde de ruble sau 4,8% din PIB, caz in care veniturile statului ar putea totaliza 6.960 de miliarde de ruble.
Surplusul la care se asteapta autoritatile depinde de masura in care pretul mediu pentru un baril de petrol brut din muntii Ural se va putea mentine la 61 de dolari (47,5 euro). In cazul in care pretul va cadea mult sub acest nivel, deficitul bugetar este ca si asigurat.
Fostul prim-ministru Mihail Kasianov a spus ca marirea cheltuielilor bugetare ar putea favoriza o criza economica, considerand ca rationamentul dupa care s-au facut aceste calcule este nerealist. "Am putea fi martorii adoptarii unui buget deficitar, in conditiile in care petrolul din muntii Ural este deja mai ieftin cu aproape 10% decat in calculele proiectului", a spus Kasianov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO