Business Internaţional

Ruşii organizează proteste cu lumânări aprinse de Ziua Îndrăgostiţilor pentru Navalnîi

Ruşii organizează proteste cu lumânări aprinse de...

Autor: Dorin Oancea

14.02.2021, 17:31 80

Susţinătorii lui Alexei Navalnîi au organizat duminică adunări la lumânări aprinse în curţile imobilelor rezidenţiale din toată Rusia, în ciuda avertismentelor că ar putea fi arestaţi, relatează Reuters.

Aliaţii lui Navalny au declarat un moratoriu în privinţa manifestaţiior de stradă până în primăvară, după ce poliţia a reţinut mii de oameni în ultimele săptămâni. Dar vor ca ruşii să se solidarizeze cu Navalnîi adunându-se în afara caselor lor timp de 15 minute în seara Zilei Îndrăgostiţilor, cu lanternele telefoanelor mobile aprinse şi aranjând lumânări în formă de inimă.

„(Preşedintele Vladimir) Putin este frică. Navalny este dragoste. De aceea vom câştiga", a scris Leonid Volkov, unul dintre apropiaţii aliaţi ai lui Navalnîi pe Twitter, când a chemat oamenii să se adune.

Navalnîi a fost arestat luna trecută la întoarcerea din Germania, unde s-a tratat după ce a fost ortăvit, în Siberia, cu ceea ce multe ţări occidentale spun că este un agent neurotoxic. El a fost arestat pe 2 februarie pentru încălcarea eliberării condiţionate.

El îl învinovăţeşte pe Putin pentru otrăvire, iar ţările occidentale iau în calcul noi sancţiuni împotriva Rusiei. Kremlinul neagă orice implicare.

Un alt activist a cerut femeilor să formeze un lanţ uman pe o arteră pietonală din Moscova, duminică după-amiază, în sprijinul soţiei lui Navalnîi, Iulia, şi a altor femei afectate de represiunea poliţiei.

Peste 100 de femei s-au prezentat pe Arbat, în centrul Moscovei, pentru a forma lanţul, înfruntând frigul şi vântul, ţinând o panglică albă de peste 100 de metri lungime.

Nu au existat ciocniri cu poliţia. Un alt lanţ, dar mai mic, a fost format în St Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia.

Putin a dat vina pe pandemie pentru alimentarea protestelor şi a încercat să minimizeze rolul lui Navalnîi. Vorbind la o şedinţă a redactorilor şefi ai presei majoritar pro-guvernamentale săptămâna trecută, Putin a refuzat să-i spună lui Navalnîi pe nume, referindu-se la el ca „inculpatul”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO