Business Internaţional

Rusii pompeaza bani in economia Germaniei

23.07.2007, 14:37 35

O noua generatie de afaceristi rusi au descoperit Germania. Investitiile dinspre Est sunt pe val. Unul dintre motive il reprezinta salariile extrem de mari din Moscova si Sankt Petersburg, scrie Spiegel.
Nu este usor sa dai de Igor Jourist. El locuieste in cartierul modest Hamm din estul Hamburgului, deasupra unui fost depozit, la etajul trei. In ciuda acestor aparente, Jourist este un om de succes, fiind unul dintre cei mai inovatori oameni de afaceri rusi din Germania. Jourist, in varsta de 37 de ani, a fondat doua companii in Germania - Jourist Verlags si Promt -, devenind astfel liderul vanzarilor pe piata programelor de traducere din Germania. Intr-adevar produsele sale se claseaza in topul mai multor reviste de specialitate. Si in fiecare an, el a reusit sa-si mareasca afacerea cu pana la 50%. "Suntem foarte incantati", a declarat el.
Jourist face parte din randul tinerilor afaceristi rusi care isi incearca norocul pe piata germana. Un numar foarte mare de investitori din Rusia isi stabilesc fie agentiile, fie sucursalele sau fie chiar si sediile centrale ale afacerilor lor in suburbiile marilor orase din Germania, creand astfel mii de locuri de munca pentru localnici.
"Toti cei care ajung acum au facut avere in mod cinstit, nu din afaceri cu petrol sau gaze naturale, ci cu alte produse, unele create chiar de ei", a spus Jourist.
Majoritatea vesticilor vad Rusia astfel: o economie plina de oligarhi, companii detinute de stat sau miliardari dubiosi. Iar oficialii europeni sunt sceptici cand vine vorba de investitori rusi prea dornici sa investeasca. "Nu venim cu Kalasnikov-uri, ci cu bani", a declarat presedintele Vladimir Putin, in timpul unei vizite oficiale in Germania.
Dar in timp ce toate privirile sunt atintite asupra marilor companii multinationale, intreprinzatorii mici si mijlocii din Moscova si Sankt Petersburg ies tot mai des in fata. "Toata lumea vede ca Gazprom este compania care sponsorizeaza echipa de fotbal Schalke, dar nimeni nu stie ce alte companii ruse sunt pe piata germana", este de parere Daniel Kast, consultant al PricewaterhouseCoopers (PwC).
Acesti tineri investitori nu vor sa aiba de a face cu Putin si nu este ceva sa urasca mai mult ca marile companii loiale Kremlinului. Fara sa fie interesati de viata politica, acestia investesc oriunde unde merita, iar in ultima perioada acest loc este Germania.
"Germania se afla in topul intereselor companiilor rusesti", a declarat Klais Mangold, presedintele Comitetului de Relatii Economice Est-Europene, organizatie ce reprezinta afaceristii de top din Germania.
In statisticile oficiale se arata ca investitiile directe facute de rusi in Germania s-au ridicat la valoarea de apoximativ 800 de milioane de euro (un miliard de dolari) anul trecut. Insa expertii sunt de parere ca aceasta suma este mult mai mare. Statisticieni de la Bundesbank, banca centrala a Germaniei, inregistreaza doar sumele care depasesc un anumit plafon. Mai mult decat atat, multi investitori rusi sunt inregistrati, din motive de natura fiscala, in Cipru. "Este o practica des intalnita, a mai declarat Kast.
In plus, exista intre 2 si 3 milioane de rusi sau nemti de origine rusa care traiesc in Germania. Nu exista date exacte asupra activitatilor lor economice, dar chiar si asa, daca doar 5% dintre acestia si-au deschis o firma, asta ar insemna ca exista mai bine de 100.000 de antreprenori de origine rusa care activeza in Germania.
Totusi exista mai multe companii nemtesti care investesc in Rusia decat invers. "Suntem de parere ca situatia urmeaza sa se schimbe cat de curand. Balanta s-ar putea echilibra in trei sau cinci ani", a adaugat Kast.
Exemplele de investitii rusesti in Germania sunt extrem de variate, de la producatori de autoturisme la banci. In schimb cererea mare este in mod special pentru micile afaceri. "Cel mai des se practica parteneriatul cu companii din Vest", a incheiat Kast.
Un exemplu de aceste gen este Dr. Scheller, companie de produse cosmetice aflata in regiunea Baden-Wurttemberg, din sud-estul Germaniei. In 2004, compania a ajuns la o intelegere cu compania ruseasca de cosmetice Kalina din Ecaterinburg. Un an mai tarziu, compania ruseasca a ajuns actionar majoritar al Dr. Scheller. In mod similar, compania Dessau Fahrzeugtechnik, un furnizor de piese de schimb auto, precum si compania Franz Kleine, producator de echipamente agrare, sunt amandoua detinute de catre companii rusesti.
Intr-adevar companiile rusesti, fie prin crearea de aliante, preluari sau infiintari de companii noi, sunt din ce in ce mai prezente in orice domeniu din economia germana. Printre acestea se numara companii de software precum Abbyy sau Kapersky (firma ce produce antivirusi) sau companii alimentare. Pana si marile berarii nemtesti au devenit atractive pentru investitorii rusi.
Desigur ca profiturile de pe piata germana nu sunt la fel de atractive ca acelea de pe piata in continua crestere din Rusia. In timp ce investitorii pot ajunge la o crestere a profitului de pana la 20% intr-un singur an pe piata din Rusia, acestia trebuie sa se multumeasca cu doar 5% pe piata germana. Insa investitorii rusi nu se arata intimidati de aceasta perspectiva. Pana la urma, stabilitatea politica a Germaniei este in mod evident mult mai atractiva.
Inca un argument in plus pentru investitorii rusi din Germania il reprezinta salariile mult prea mari din Moscova sau Sankt Petersburg. In comparatie cu acestea, aproape ca Germania pare o tara cu salarii foarte mici. "Cresterea salariala din Germania este mult mai moderata decat cea din Moscova", a mai declarat Kast.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO