Business Internaţional

Rusii sunt atrasi de castigurile mari de pe bursa

03.03.2008, 13:39 21

Entuziasmul Rusiei cu privire la capitalism este usor de observat la bursa de actiuni Micex din centrul Moscovei, scrie BBC News.
Bursa a asistat la o dublare a volumelor in fiecare an din momentul in care a fost deschisa in forma actuala in 2005, iar in prezent tranzactioneaza actiuni, obligatiuni, derivate si monede in valoare de 17 miliarde de dolari (11,3 mld. euro) pe zi.
Cei care viziteaza cladirea bursei din Moscova nu vor vedea insa bancheri agitandu-se, strigand si gesticuland. Asemeni majoritatii burselor moderne, Micex opereaza in intregime pe baza unui sistem electronic.
Investitorii occidentali sunt implicati in aproximativ 30% din activitatea de tranzactionare a Micex, reflectand entuziasmul strainilor pentru noua economie a Rusiei.
In 2007, investitiile straine directe in Rusia au atins 52 de miliarde de dolari (34,5 mld. euro), sau aproximativ 5% din Produsul Intern Brut al Rusiei. Multe banci internationale se asteapta ca aceasta valoare sa creasca.
Elena Kochetkova, oficial al Micex, vrea sa impulsioneze activitatea investitorilor straini.
"Prefer sa nu vorbesc despre politica", spune ea. "Ne bucuram ca bursa are succes si speram ca in zece ani prosperitatea poporului nostru sa sporeasca."
In era pre-sovietica, Rusia era privita ca lider mondial la capitolul finantelor.
Constructia unei burse in Moscova a fost pentru prima data mentionata in 1790, iar la mijlocul secolului 19 activitatea bursei era infloritoare.
Principala bursa de actiuni a Moscovei a supravietuit Revolutiei Bolsevice din 1917, desi economia sovietica centralizata a sufocat cererea de creditare pe termen lung.
Insa in momentul in care sistemul comunist s-a prabusit la inceputul anilor '90, pietele financiare s-au dezvoltat rapid, sub un control si reglementare mai putin stricte decat cele existente in Occident.
Acum, Micex sustine ca sistemele sale sunt aliniate standardelor internationale, clasandu-se pe locul 17 in topul celor mai mari burse de actiuni din lume.
Unii investitori se arata ingrijorati de semnalele privitoare la implicarea guvernului in sectorul de afaceri.
Fostul presedinte al companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski, a fost inchis pentru frauda si evaziune fiscala, compania sa fiind preluata de catre stat.
Totusi, Alexei Rybnikov, CEO al Micex, spune ca alti oameni de afaceri nu ar trebui sa fie ingrijorati.
"Cred ca este o neintelegere, se spune ca guvernul ar dori sa preia din nou controlul asupra companiilor rusesti recent privatizate", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO