Business Internaţional

Rusii vaneaza case in Bulgaria

06.09.2007, 18:01 18

Rusii sunt atrasi de litoralul bulgaresc, ei fiind cei mai numerosi cumparatori de case de vacanta din statiunile de la Marea Neagra, devansandu-i pe britanici, se arata intr-un sondaj efectuat de catre agentia imobiliara Green Life Property Development, scrie cotidianul bulgar Dnevnik.
Green Life si-a inaugurat marti noul complex hotelier Paradise Bay din statiunea Sozopol.
Acum un an britanicii efectuau aproximativ 80% din totalul tranzactiilor de pe piata, insa in prezent acestia au ajuns la un procent de doar 20% din numarul de tranzactii. Acestia erau mai degraba interesati de investitiile imobiliare accesibile la un pret rezonabil, spre deosebire de rusi care s-au orientat spre locatiile mai aproape de plaja, de centrele spa, cele de fitness sau cluburile de inot si tenis.
Pe piata din Bulgaria mai exista investitori din tarile baltice, Romania, Belarus si Kazahstan. Valoarea de piata a imobilelor s-a apreciat in decursul unui an cu aproximativ 18%.
Pretul imobilelor din statiunea Sozopol a crescut de la 600-1.200 euro/mp, valori inregistrate anul trecut, la 800-1.500 euro/mp, valorile cele mai ridicate inregistrandu-se in zonele apropiate de plaja. Preturile pentru casele de vacanta din Tsarevo au crescut de la 500-950 euro/mp la 600-1.100 euro/mp, aceeasi crestere fiind inregistrata si in Lozenet si Primorsko.
Majoritatea locuintelor au fost inchiriate sezonul acesta in mare parte de catre occidentali, proprietarii unor astfel de locuinte inregistrand un randament de 5% - 7%.
De asemenea, numarul bulgarilor, cehilor sau polonezilor care au inchiriat case de vacanta a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO