Business Internaţional

Rusii vor sa foloseasca fondurile de stat ca sa sustina bursa aflata intr-un picaj dramatic

12.09.2008, 22:13 18

Indicele bursier rus RTS a deschis sedinta de tranzactionare de ieri, in crestere cu 0,5%, pana la 1.341,32 puncte, dupa ce, in cele doua sedinte anterioare pierduse mai mult de 12% din valoare.
Piata bursiera rusa s-a prabusit cu 4,4% miercuri, dupa ce investitorii au ignorat remarcile optimiste ale presedintelui Dimitri Medvedev privind o infuzie de 7,1 mld. euro efectuata de banca centrala de la Moscova pe piata financiara, potrivit Financial Times.
In ultima incercare de a reda increderea investitorilor, ministrul rus de finante a declarat ca "exista o serie de propuneri la nivel oficial, prin intermediul carora se incearca o imbunatatire a conditiilor de pe piata".
"Printre aceste propuneri se numara si plasarea banilor din fondurile de pensii si din cele de investitii suverane pe piata. Acest lucru este foarte posibil daca situatia continua sa se deterioreze", a adaugat oficialul rus, mentionand ca banii vor fi plasati in instrumente financiare.
Comentariile ministrului de finante vin in conditiile in care, in trecut, acesta s-a pronuntat de nenumarate ori impotriva folosirii fondurilor de investitii suverane, argumentand ca o asemenea miscare ar conduce la o escaladare a presiunilor inflationiste si la o distorsionare a pietei.
Miercuri, presedintele Medvedev, referindu-se la prabusirea de 49% a indicelui national RTS fata de recordul inregistrat in mai, a declarat ca "aceste schimbari nu sunt chiar atat de dramatice, pana la urma", adaugand ca "daca se vor lua deciziile corecte, totul va reveni la normal".
"Ne vom intoarce cu siguranta la niveluri inregistrate la inceputul anului", a comentat, pentru agentia de presa RIA Novosti, presedintele Medvedev, adaugand ca un rol important in redresarea situatiei il are guvernul central.
Infuzia de lichiditate efectuata de banca centrala este cea mai semnificativa din noiembrie 2007 incoace.
Indicele RTS a inregistrat saptamana trecuta cea mai semnificativa scadere dintr-un cos de 88 de indici nationali monitorizati de Bloomberg, dupa ce investitorii straini s-au retras din regiune pe fondul incertitudinilor geopolitice generate de conflictul ruso-georgian. Evolutia bursei moscovite ar putea avea un impact major asupra incercarilor companiilor rusesti de a-si finanta operatiunile, deja afectate de criza financiara internationala, spun unii analisti.
Mai mult, o parte din oamenii de afaceri locali au declansat ample operatiuni de extindere bazandu-se pe castigurile inregistrate de pe burse, iar noua situatie ii forteaza sa-si revizuiasca drastic obiectivele.
In ciuda declinului bursei din Moscova, autoritatile de la Kremlin se arata increzatoare in evolutia economiei rusesti, estimand o crestere de 8% pentru anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO