Business Internaţional

S-a întors roata: O companie cehă a plecat prin Europa să cumpere termocentrale pe cărbune şi mine şi a devenit cel mai mare producător de energie din Germania de Est

Mina de lignit a RWE de la Garzweiler. RWE este cel mai mare poluator cu emisii de dioxid de carbon din Europa.

Mina de lignit a RWE de la Garzweiler. RWE este cel mai mare poluator cu emisii de dioxid de carbon din Europa.

Autor: Bogdan Cojocaru

28.08.2017, 20:16 2855

Deşi Germania se vrea liderul Europei în lupta contra încălzirii glo­bale, câteva lucruri impor­tante care ţin de cărbune au rămas la superlativ acolo.

Germania este cel mai mare consu­mator de cărbune din UE şi cel mai mare importator al acestui combustibil murdar, dar ieftin. Cărbunele are o pondere de 40% în mixul energetic al ţării, faţă de media de 16% în Uniune şi de 50% în 2000.

O companie cehă practic necunos­cută a încercat să profite de dependenţa de cărbune a celei mai mari economii europene. Pariul îi produce acum dureri de cap.

Germania trece prin cea mai ambiţioasă reformă energetică din lume, în care ponderea energiei nucleare în producţia totală s-a înjumătăţit din 2010, iar capacitatea de generare de energie solară şi eoliană s-a dublat. Fostele fabrici comuniste din est sunt transformate în parcuri foto­voltaice într-un ritm ameţitor. Foste mine de cărbune, precum cea din apropierea oraşului industrial Cottbus, de la graniţa cu Polonia,  sunt inundate şi transformate în paradisuri pentru pescari şi pentru cei care practică sporturi nautice. Însă multe alte mine, precum cea de la Cottbus, rămân funcţionale. Exploatarea este una din cele cinci deţinute de producătorul de energie LEAG, fostă subsidiară a grupului suedez Vattenfall, iar din 2017 sub proprietar ceh - EPH (Energeticky a Prumyslovy Holding). Prin LEAG, compania cehă are în Germania suficient cărbune pentru a-şi ţine active cele patru termocentrale de acolo pentru următorii 25-30 de ani. LEAG are în plan să-şi ţină  centralele pe lignit în funcţiune până în 2047, scrie Handelsblatt. În timp ce companiile de utilităţi mari europene îşi vând centralele pe cărbune într-un ritm alert, descurajate de scăderea preţurilor energiei şi de regulile noi, mai stricte, contra emisiilor de dioxid de carbon, EPH cumpără. Din 2013, compania a cumpărat cel puţin 10 centrale pe cărbune şi mine care să le alimenteze în Marea Britanie, Germania, Ungaria, Italia şi Slovacia de la giganţi precum E.ON, Enel şi RWE. Are o producţie anuală de  100 de milioane de megawaţi-oră, suficientă pentru a alimenta 30 de milioane de locuinţe. EPH este acum al şaptelea cel mai mare producător de energie din Europa, iar peste 50% din energie este produsă prin arderea cărbunelui. Compania, deţinută de miliardarul ceh Daniel Kretinsky (a aparţinut cândva celui mai bogat om din Cehia, Petr Kellner, fondatorul fon­dului de investiţii PPF, cu afaceri şi în România), controlează circa 50 de firme cu 25.000 de angajaţi, notează AFP.

Reprezentanţii producătorului ceh insistă că EPH cumpără centrale pe cărbune doar în ţări în care acestea sunt „indispensabile pentru acoperirea nevoilor populaţiei şi industriei“.

„Retragerea Germaniei din energia nucleară implică necesitatea folosirii temporare a cărbunelui“, a explicat un purtător de cuvânt.

Petr Kalas, preşedintele comisiei guvernamentale cehe pentru energie regenerabilă, spune că EPH are o „strategie alternativă care nu este exact în armonie cu Acordul de la Paris privind stoparea încălzirii climei, dar este o opţiune pentru piaţă“.

În Germania, LEAG a ajuns al patrulea cel mai mare operator de centrale electrice. Este cea mai mare companie de energie din Germania de Est. Însă planurile nu par să meargă ca pe roate. Compania a renunţat la planurile Vattenfall de a extinde una din minele de lignit şi îngheaţă planurile de dezvoltare pentru alte două mine. Politicienii spun că strategia oferă şi aşa stabilitate, în timp ce alţi observatori cred că decizia reprezintă „începutul sfârşitului“ lignitului. Mulţi localnici răsuflă uşuraţi deoarece extinderea minelor ar fi însemnat relocarea lor forţată.

„Investiţiile nu mai sunt justificabile din perspectiva afacerilor din cauza schimbărilor aduse între timp de politicile federale şi de economie. Se pare că guvernul federal vrea să atingă ţintele de mediu în special pe socoteala lignitului“, a declarat CEO-ul LEAG Helmar Rendez, citat de Clean Energy Wire.

Însă pentru RWE merită investit în cărbune. Compania intenţionează să extindă unele dintre cele mai mari mine de lignit din Europa: Garzweiler şi Hambach. Lignitul este cel mai murdar combustibil fosil în ceea ce priveşte emisiile de dioxid de cărbon. Iar RWE este cel mai mare emitent de CO2 din Europa, potrivit Deutsche Welle.

În pragul alegerilor, dependenţa de cărbune devine periculoasă pentru politicienii germani. Mii de ecologişti au desfăşurat săptămâna  trecută operaţiuni complexe de protest contra industriei cărbunelui. Sute de tineri din mai multe ţări europene au protestat ştiind că riscă să fie arestaţi. La demonstraţii au participat şi politicieni din Partidul Verzilor. Una dintre acţiuni a afectat producţia unei centrale a RWE.

În apropiere de mina Garzweiler, activiştii au ocupat în primăvară o pădure seculară care ar trebui tăiată pentru a face loc minei extinse. Cu alegeri federale în septembrie, politicienii de top păstrează tăcerea în privinţa unei eventuale strategii privind cărbunele.

Din 2016, mai multe centrale pe lignit au fost transformate în centrale  de rezervă. Timp de patru ani, centralele vor fi gata să producă energie în caz de urgenţă. Planul este ca după această perioadă, centralele să fie închise definitiv. RWE se aşteaptă ca producţia de energie din lignit să înceteze până la mijlocul secolului. Adică până când va fi extras tot cărbunele permis. Deocamdată, aceste centrale sunt necesare ca rezerve pentru a asigura tranziţia către energie regenerabilă, susţin reprezentanţii RWE. Industria cărbunelui este susţinută de Sigmar Gabriel, fost ministru al industriei, acum ministru de interne, din partidul social democrat, membru al coaliţiei de guvernare.     

Şeful celei mai mari asociaţii din industria energetică germană spune că guvernul ar trebui să încurajeze folosirea centralelor pe combustibili gazoşi pentru a sprijini tranziţia energetică în condiţiile în care producţia de energie verde fluctuează, notează Euractiv. Stefan Kapferer, CEO-ul BDEW, a spus că în Germania ar trebui introdusă tehnologia power-to-gas, prin care surplusul de energie eoliană este transformat în combustibil gasos precum metan sau hidrogen.

Germania pare că a prins drag de gaze. Mai ales de gazele ruseşti. Fostul cancelar Gerhard Schroeder a făcut o pasiune pentru banii coloşilor ruşi din energie Gazprom şi Rosneft. Berlinul apără cu îndârjire de atacurile americane şi de protestele unor state din UE proiectul rusesc Nord Stream 2, care ar aduce gaze ruseşti direct în Germania ocolind Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO