Business Internaţional

S&P a retrogradat cu o treaptă, la "-A", ratingul Irlandei

Autor: Cojocaru Bogdan

02.02.2011, 16:03 20

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) aretrogradat cu o treaptă, de la "A" la "-A", ratingul Irlandei şi aavertizat că acest calificativ rămâne sub supraveghere, cuimplicaţii negative, din cauza incertitudinilor legate de necesarulde finanţare al sectorului bancar.

Pe acelaşi nivel de rating cu Irlanda se plasează state precumPortugalia sau Botswana, notează Bloomberg citată de Mediafax Business.

Premierul irlandez, Brian Cowen, a dizolvat marţi Parlamentul şia fixat convocarea de alegeri legislative anticipate la 25februarie, după ce parteneri din coaliţie s-au retras de laguvernare.

Popularitatea executivului s-a redus semnificativ după cedeficitul bugetar al statului a crescut, nevoie de finanţare abăncilor s-a majorat, iar guvernul a fost nevoit să ceară ajutor dela Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional(FMI).

"Perspectiva negativă reflectă incertitudinile care înconjoarămărimea necesarului de capital adiţional al sistemului financiar,în mare parte deţinut de stat", se arată într-un comunicat alS&P.

Fitch Ratings a retrogradat la începutul lunii decembrie aanului trecut calificativul Irlandei de la "A+" la "BBB+", cuperspectivă stabilă. Ratingul irlandez a fost redus, în aceeaşilună, şi de Moody's Investors Service, de la "Aa2" la "Baa1", cuperspectivă negativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO